KÉRDÉS:

Kedves Ilona!

Újvidéken vendégeskedtünk és ott vittem be másfél éves lányomat a gyerekorvoshoz, mert belázasodott. Ez a része a dolognak nem olyan fontos, mert a láz elmúlt, a gyerek betaknyosodott és szerencsére el is múlt minden egy hét alatt. De! A gyerekorvos kikérdezett, hogy mit adok a gyereknek megelőzésképpen. Mondtam, szoptatom és augusztus vége óta adok por formájában C-vitamint, hogy felkészítsem a napközire. Azt mondta az orvos, hogy ne adjak neki C-vitamint, amikor beteg, mert azzal a vírust táplálom. Ezt még soha sem halottam senkitől és nem is találok erre vonatkozóan semmit az interneten. Kérem, mondja meg, igaz ez az állítás? Hogyan járjak el következő alkalommal?

VÁLASZ:

Kedves kérdező anyuka!

A vitaminok a szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok nélkülözhetetlen elemei. Egészséges gyermekek megfelelő táplálkozással egy éven felül nem igényelnek gyógyszeres vitaminpótlást. Ez alól, kivételt képez a D-vitamin, amelyet pótolni kell (400NE) a téli hónapokban a második életévben. A C-vitamin, mint a többi vízben oldódó vitamin is, a vékonybélben szívódik fel és a felesleges mennyiség könnyen kiürül a szervezetből, így túladagolás csak megadózisok tartós fogyasztása után alakulhat ki. A túlzott C-vitamin bevitel vesekőképződést, hányást, hasmenést okozhat. C-vitamin iránt fokozott az igény fertőző, hasmenéses megbetegedésekben, vas-, és fehérje hiányban. A hiánytünet legsúlyosabb formája a scorbut, amellyel ma már nem találkozunk. A mai megfigyelések azt mutatják, hogy a gyümölcs- és zöldséggazdag táplálkozás csökkenti a rosszindulatú megbetegedések (mell- vastagbél-, tüdőrák) kockázatát, de mennyire van ez összefüggésben a természetes C-vitamin védőhatásával, nem teljesen egyértelmű. Ez a hatás elmarad C-vitamin szedése esetében. A C-vitamin nem előzi meg a megfázás kialakulását, de lerövidítheti a lefolyás időtartamát. Védőhatása a nátha kialakulásában a szélsőséges időjárási viszontagságoknak kitett és túlzott fizikai megterhelést végző egyének, valamint a krónikus dohányosok esetében van. A magasabb C-vitamin szinttel rendelkező étrendet fogyasztók körében ritkábban alakul ki szürkehályog.

C-vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben fordul elő. Az egy évesnél idősebb gyermekek napi szükséglete: 35-60mg. Ez a mennyiség egy változatos táplálkozással biztosítható. Ennek a mennyiségnek a sokszorosa hosszabb időn keresztül a szervezetben a már említett állapotokat válthatja ki. (1-3 éves gyermek 400mg/nap, 4-8 éves gyermek 650mg/nap, 9-13 éves gyermek 1300mg/nap és 14-18 éves gyermek 1800mg/nap huzamosabb bevitele esetén).

Az immunrendszer kialakulásában ma a mikrobionnak tulajdonítanak nagy szerepet. A mikrobion a velünk élő baktériumok összességét jelenti. Ez az együttlét az emberi szervezet egészséges működését biztosítja. A különböző baktériumok összetétele, azok egymáshoz viszonyított arányának nagy a jelentősége a betegségek megelőzésében. Így a pre- és probiotikumoknak mind nagyobb szerepet tulajdonítanak a jótékony hatású bélflóra kialakulásában.

Tanácsolom, hogy a téli hónapokban gyermekének adjon D vitamint, 400 NE naponta, ezenkívül pre – és probiotikumot tartalmazó preparátummal egészítheti ki a fertőző betegségek megelőzését. Megfázás tüneteinek jelentkezése estén 50mg C vitaminnal egészítheti ki  a napi táplálékát, de a gyümölcs és a zöldségféle se maradjon el, és ha lehet akkor nyers állapotban, mivel a C-vitamin hőérzékeny.

Üdvözlettel, Ilona!