A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a Zentai Történelmi Levéltár és Topolya Község Múzeumának jövő évi program-, munka és pénzügyi terve, továbbá oktatási és kulturális intézmények vezetőinek kinevezése és az iskolahálózatok létrejötte szerepelt a Magyar Nemzeti Tanács pénteken megtartott kilencedik rendes ülésén. A legtöbb napirendi pont a tizenöt főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitására vonatkozott.

Egy biztató, reménykeltő gondolkodásmód alakult ki az intézményekben, amelyek egyrészt a helyi önkormányzatokra, másrészt az MNT-re támaszkodva új, perspektivikus elképzeléseket próbálnak megvalósítani – nyilatkozta az ülést követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke:

– Ilyen Topolya város múzeuma, ahol az épületet szeretnénk felújítani. A Cnesa intézményében a képzéseknek nagyon fontos szerep jut, de számos olyan programot próbálnak megerősíteni, ami az itt élő magyarság számára nagyon fontos és jelentős. Nem beszélve a zentai Történelmi Levéltárról, amelynek a kiköltözése a kaszárnya átalakítása után mind aktuálisabbá válik. Bízunk benne, hogy idén, vagy a jövő év elején a tartomány annyi pénzt tud előteremteni, hogy együtt, közösen ez a teljes kiköltözés megvalósul – nyilatkozta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke úgy fogalmazott, hogy mindig fájdalmas döntések születnek, amikor a tizenöt főnél kisebb létszámú osztályok szerepelnek napirenden:

– Örülök annak, hogy nincs kétely, a testület minden tagja támogatja az elképzeléseket. Ami az oktatáshoz kötődően még fontos, számos új könyvnek a jóváhagyását támogattuk. Mindez arról árulkodik, hogy a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem sikerül mindig annyi könyvet időben, szeptember elsejére eljuttatni az iskolákba. Hiszen tudjuk ezt a hosszú a folyamatot, hogy előbb a szerb nyelvű könyvek katalogizálása után tudunk mi lépni ebből a szempontból. Én azt gondolom, hogy a következő évben még több mindent megpróbálunk tenni, hogy még zavartalanabb legyen a könyvellátás az iskolákban – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az ellenzék részéről Novák Anikó, a Magyar Mozgalom képviselője, az oktatási bizottság tagja a tankönyvek késésével kapcsolatos kommunikációt kifogásolta:

– Ahogy végigolvastam a nyári sajtómegjelenéseket a tankönyvekkel kapcsolatban és a későbbieket, jelezték ugyan, hogy vannak problémák, de azért az optimizmus hangjai voltak erőteljesek, tehát, hogy „szinte valamennyi könyv meg fog jelenni”. Én azt tartom fontosnak, hogy tájékoztassuk megfelelően mind a tanárokat, mind a diákokat, illetve szüleiket is, hogy mire számíthatnak. Ez nem történt meg ilyen módon. Reményeim szerint változhat ebben a diskurzus – mondta az MM képviselője.

Két tantárgyat kivéve a hiányzó tankönyvek néhány napon belül eljutnak a diákokhoz mutatott rá Petkovics Márta, az MNT oktatási bizottságának tagja:

– A hatodikosok magyar nyelv- és irodalomtankönyv, valamint a zenekultúra tankönyveit kivéve pár napon belül megkapják az új tanterv szerint készült tankönyveket – mondta Petkovics Márta és hozzátette, reményei szerint a következő iskolaévben a hetedikesek szeptember elsejére minden tankönyvet, beleértve az említett két tantárgy tankönyveit is időben, szeptember elsejére megkapják.