Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Világsakkfesztivál október 12-én Budapesten, valamint világszerte közel száz helyszínen, többek közt Palicson is.

Egyebek mellett Szentpétervár, Tripoli, Prága, Nairobi, Hamburg, Jeruzsálem, Veracruz, Bécs, Fairfield, Nagyvárad, Dalian, Mexikóváros stb. is csatlakozik a „sakk összeköt minket” mottóhoz és rendez sakkozással kapcsolatos rendezvényt.

A Világsakkfesztivál egy nemzetközi szinten is egyedülálló rendezvény, amely a sakk legkülönbözőbb arcait mutatja be. A rendezvény ötletgazdája a világ legjobb női sakkjátékosa Polgár Judit. A világsakktérképen Vajdaságot (Szerbiát) és a rendezvénynek otthont adó Palicsot 2015 óta töretlenül Rózsa Zsombor játékos sakkvetélkedője a Sakktivity képviseli.

-A Sakktivity műfajteremtő kezdeményezés, ugyanis az első és mind a mai napig a világon egyetlen játékos sakkvetélkedő. A Sakktivity sakktudást igénylő, ügyességi-, gyorsasági-, logikai-, kreativitási készségeket megkövetelő játékos show, amelyet barátságos, vidám hangulat, trendi zenék, videó bejátszások, nyereményjátékok sora, valamint jó humor és felszabadult életérzés jellemez. Népszerűsége a vajdasági általános iskolások körében óriási, de nemzetközi kitekintésben is egyedülálló, ugyanis 2018 óta minden nyáron vezetésemmel Budapesten megszervezzük a Nemzetközi Sakktivity tábort, amelyre öt földrészről, közel 300 gyermek érkezik – nyilatkozta portálunknak Rózsa Zsombor.

Az ötödik Sakktivityn nyolc csapat (Palics, Szabadka, Zenta, Kelebia, Ludas, Hajdújárás, Királyhalom és Nagyradanovác) és minden csapat élén egy közismert sztárcsapatkapitány fog vetélkedni nyolc játékban. Az esemény házigazdája Agárdi Gábor, a Pannon RTV és a Szabadkai Magyar Rádió szerkesztő riportere és DJ AADM lesz.

A játékos showban közreműködik Kocsis Tibor magyarországi énekes, Lajkó Félix világhírű hegedűművész, Maletaški Krisztina Kiki népszerű televíziós műsorvezető, Mezei Zoltán színművész, Dudás Norbert színjátszó és a Funchesstic! fesztivál házigazdája, Savić Dijana a The Spark együttes énekesnője, Szentpéteri Dóra szerb gyeplabda válogatott, illetve Szalai Patrícia modell és zumba presenter.

– A rendezvény célja továbbra is Szerbia, Palics, a vajdasági magyarság világméretű bemutatása, a közösségépítés és egy felszabadult vidám nap, amely kizárólag a gyerekekről szól. A rendezvény szervezői, házigazdái és sztárvendégei jótékonyan vállalják a feladatot, illetve a szereplést a közös játék öröméért – tette hozzá Rózsa Zsombor.

A rendezvény szervezője a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk Klub, a helyszínt a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola biztosítja. Az esemény a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg.