A szerbiai köztársasági parlament hétfői ülésén elfogadta a 2019-es évre vonatkozó, a költségvetés módosításáról szóló javaslatot: az illetékesek korábban megállapították, hogy a költségvetésben ötvenmilliárd dináros többlet van, amelyet a közszférában dolgozók fizetéseinek a növelésére fordítanak majd, valamint ebből a többletből fizetik ki a nyugdíjasoknak az 5000 dináros egyszeri segélyt is. Ezen kívül az állam az 50 milliárd dináros szufficitből segíti azokat a polgárokat, akik svájci frank alapú kölcsönt vettek fel, valamint a nagyberuházásokat is ebből a többletből választanak ki pénzeket.

Mint arról korábban beszámoltunk, az állami szférában dolgozók egy része 8 és 15 százalék közötti fizetésemelést kap november egytől, s a nyugdíjasoknak is december elsejéig kifizetik azt az 5000 dináros segélyt, amelyet szeptember folyamán jóváhagytak.

Siniša Mali pénzügyminiszter a mai ülés után kijelentette, hogy a legnagyobb fizetésemelésre az egészségügyi nővérek számíthatnak, az orvosok fizetése pedig tíz százalékkal nő majd.

Nyitókép forrása: N1