Független vizsgálatot sürgetett szombaton a hongkongi kormányellenes tüntetéseken történt erőszakcselekmények kivizsgálására Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban tartott sajtótájékoztatóján. Az elmúlt hét tüntetésein két tizenévest meglőttek, egy újságírót pedig megvakítottak az egyik szemére.

„Aggódunk az egyes tüntetésekhez köthető magas fokú erőszak, továbbá a rendőrök és tüntetők sérülései miatt is, köztük azok miatt az újságírók és tiltakozók miatt, akiket a rendfenntartó erők lőttek meg” – adott hangot aggodalmának Bachelet. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Hongkongnak azonnal egy „hatékony, gyors, független és pártatlan” nyomozást kellene lefolytatnia az erőszakcselekményekkel, köztük a lövöldözésekkel kapcsolatban, és azok felelőseit pedig bíróság elé kell állítani. „Határozottan elítéltem az összes erőszakcselekményt minden oldalról, és felszólítom a tüntetésekre reagálókat és a tiltakozásokban részt vevőket, hogy békés és erőszakmentes módon tegyék azt” – mondta.

Carrie Lam hongkongi kormányzó pénteken bejelentette, hogy szombattól tilos az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint ötven éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva rendkívüli intézkedéseket foganatosítsanak.

Bachelet válaszul azt mondta, hogy az arcot eltakaró maszkokat nem szabad úgy felhasználni, hogy erőszakot provokáljanak ki velük, de óva intette Hongkongot attól, hogy a tiltást arra használja fel, hogy bizonyos csoportokat célba vegyen vele, vagy korlátozza a gyülekezés szabadságát. A péntek éjfélkor hatályba lépett maszktilalom széles körű erőszakot és pusztítást eredményezett a félautonóm kínai területen, tiltakozók tüzeket gyújtottak, barikádokat emeltek és kirakatokat törtek be, valamint megtámadtak egy szolgálaton kívüli rendőrt, aki önvédelemből lövést adott le, amely megsebesített egy tizennégy éves fiatalt. Az AP hírügynökség szerint két aktivista is jogi úton próbálta megtámadni a maszktilalmat, mindhiába.

Dennis Kwok hongkongi törvényhozó elmondta, hogy egy huszonnégy képviselőből álló csoport keresetet nyújtott be az ellen, hogy a kormány a gyarmati időszakból származó rendkívüli jogszabályt arra használta fel, hogy büntethetővé tegye a maszkok viselését a kormányellenes tüntetéseken. Kwok szerint a hongkongi kormányzó rosszhiszeműen járt el, amikor megkerülte a törvényhozást, a hongkongi parlamentet a jogszabály bevezetéséhez.

Bár a tüntetések intenzitása csökkent, nem szűnt meg – jelentette az Ap amerikai hírügynökség.