A szerb oldalon mindössze pár percet vártam, a magyaron viszont két órát – írta egy felháborodott olvasónk, aki péntek reggel a szegedi munkahelyére igyekezett volna, azonban ez igencsak csigatempóban történt a határ miatt.

– Volt olyan, hogy negyedóra alatt a három sor közül az egyik se moccant meg, egy autónyit sem haladtunk előre.

Péntek hajnalban és reggel többen is panaszkodtak a Horgos–Röszke autópálya határátkelőn tapasztalható tempóra: Szerbia és Magyarország felé is nagyon lassan dolgoztak a magyar oldalon. A Határfigyelők facebook csoportban több személy is hangot adott a felháborodásának:

Szerb oldal 3 kocsi 1 perc, magyar oldal 2 sor 505050505 autó”

„H1-R1 annak is a magyar oldala, egy nagy 0, alig halad valamit”

„Katasztrófa 7 perc 1 autó”

„R1 belépő szörnyűséges ……ez a kiszolgáltatott helyzet, az itt szolgálatban lévő, éppen aktuális, kénye-kedvének, tisztelet a kivételnek ! Kiábrándító és elszomorító!!!”

„H1-R1 2 óra volt. Szégyellem magam helyettük. Vidáman beszélgetnek és rajtunk, várakozókon poénkodnak”

Emellett születtek olyan – nyomdafestéket nem tűrő – bejegyzések is, amelyek során az emberek már nem tudták visszafogni magukat, ami valahol érthető is, ugyanis az a legdühítőbb, amikor az ember ott áll a sorban, amelyik nem halad, és a tehetetlensége miatt egyre dühösebb lesz.

Vajdaságból egyre többen ingáznak magyarországi munkahelyre, így az északra igyekvők száma az utóbbi időben tovább szaporodott, azonban ez nem mentség arra, hogy a magyar oldalon dolgozók elfogathatatlan tempóban végzik a munkájukat.

Nem új keletű problémáról van szó, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szeptember közepén azt mondta, várja, hogy a szerb-magyar közös munkacsoport, amely azért jött létre, hogy megoldási lehetőségeket találjon az évek óta tartó problémára, s hamarosan előrukkol valamivel, ami enyhít a határon tapasztalható nyomáson.

Pásztor István: Tarthatatlan állapotok uralkodnak a szerb-magyar határátkelőkön

Pásztor István szerint a hatalmas torlódás, a hosszú órákig tartó várakozás méltatlan mindenki számára, Magyarország, Szerbia és minden arra utazó számára. A legnagyobb gond a Magyarországra való beléptetésnél és az onnan való kiléptetésnél tapasztalható – tette hozzá. Néhány átkelő nyitvatartását meg lehetne hosszabbítani, és a helyzeten az is javíthat, hogy nemsokára megnyitják a Rábé-Kübekháza átkelőt – mondta szeptember 17-én a VMSZ elnöke. Az átkelőt október 11-től várja majd az utazókat 7 és 19 óra között.

Áprilisban a szerb-magyar határátkelőkön való várakozás csökkentéséről is tárgyalt a két ország belügyminisztere, Nebojša Stefanović és Pintér Sándor, az áprilisi magyar-szerb együttes kormányülésen Szabadkán. Stefanović az ülést követően azt nyilatkozta, hogy mindenképp szükséges a határforgalom meggyorsítása, de egyben a biztonság megőrzése is.

Zorana Mihajlović infrastrukturális miniszter azt követően, hogy kollégájával, Palkovics Lászlóval tárgyalt kijelentette, hogy a két kormány egy nagy megállapodást ír alá, amely vonatkozik majd a határátkelőkön kialakuló várakozási idő csökkentésére.

Magyar-szerb kormány: Munkacsoportok alakulnak a határhelyzet megoldására