Éles lőszert is bevetett a hongkongi rendőrség, amikor kedden újra felerősödtek a tiltakozások a városállamban, ezúttal a Kínai Népköztársaság fennállásának 70. évfordulója miatt – írja a 444.hu.

A South China Morning Post szerint egy rendőr éles tölténnyel lőtt mellkason egy tüntetőt, amire eddig nem volt példa a hónapok óta forrongó városállamban. Ezt később a rendőrség is elismerte. Később azt írták, hogy a sérültet, aki még 18 éves sincs, kórházba szállították.

A CNN szerint összesen 15 embert vittek eddig kórházba, közülük kettőt már kiengedtek, 12 ember állapotát pedig stabilizálták. Az éles lőszertől megsebesült tüntető állapota kritikus, de nem tudni, pontosan milyen sérüléseket szenvedett.

A rendőrség több helyen könnygázt és vízágyút vetett be, nehogy a tüntetők eljussanak a központi, pekingi kormány hongkongi hivatalába. A feketébe öltözött tüntetők többször összecsaptak a rendőrökkel, az AP hírügynökség beszámolója szerint csatatérré változtatva a várost. Volt, ahol motorkerékpárokat gyújtottak fel, és a rendőrség azt állítja, a tiltakozók maró folyadékot is használtak.

Hszi Csin-ping kínai elnök a hongkongi tiltakozásokra és az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háborúra utalva azt mondta Pekingben, „semmilyen erő nem rázhatja meg ezt a nemzetet”. Hongkonggal és Makaóval kapcsolatban elkötelezett a most is fennálló, „egy ország – két rendszer” megoldás, Tajvant illetően pedig az újraegyesítés mellett.

_______________________________________________________________________________

Fotó:AFP