A belügyminisztérium korrupcióellenes osztályának tagjai az újvidéki felső ügyészség korrupcióellenes külön osztályának munkatársaival karöltve öt személyt tartóztattak le, akiket több korrupciós bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítanak, közölte a 021.rs hírportál.

A rendőrség tájékoztatása szerint a városi közigazgatás építési telkekkel és befektetésekkel foglalkozó két hivatalnokát hivatali helyzettel való visszaélésben való bűnrészesség, a Put útkarbantartó közvállalat munkatársnőjét pedig hivatali visszaélés gyanúja miatt tartóztatták le. Közbeszerzéssel kapcsolatos visszaélés miatt a loznicai MN vállalat két munkatársát is őrizetbe vették.

A három újvidéki személyt azzal vádolják, hogy 2018 folyamán az MN vállalat javára módosították azt a pályázati dokumentációt, ami az újvidéki park infrastruktúrájának és közvilágításának rendezésére vonatkozik, ezzel pedig a vállalatot 124 millió dinár jogtalan jövedelemhez juttatták.

A gyanú szerint továbbá az Újvidéki Színház lépcsőjének javítására vonatkozóan is valótlan adatokat tartalmazó építési naplókat és elszámolási listákat állítottak ki és írtak alá, melyek alapján pénzt utaltak az MN vállalatnak. Ilyen módon 1,6 millió dinár jogtalan jövedelemhez juttatták a céget, és ugyanekkora összeggel károsították meg Újvidék, illetve Vajdaság költségvetését.

A gyanúsítottakat 48 órás őrizetbe helyezték, az újvidéki felső ügyészségen indul ellenük bűnvádi eljárás.