Szeptember végén vagy október elején egy újabb határátkelő nyílik meg a magyar-szerb határon. Ekkora ugyanis már zökkenőmentes határforgalmat ígérnek az illetékesek Kübekháza és Rábé között. A hírt Kübekháza polgármestere Molnár Róbert is megerősítette.

Az építési munkák jelenleg is zajlanak, a tervek szerint szeptember 15. és 20. között fejeződnek be. Folyamatban van annak az útszakasznak a kiépítése is, amely Kübekháza központját köti össze a jövőbeli határátkelővel, vagyis a szerbiai Rábé-Majdánnal. A határra vezető út már elkészült, jelenleg a felhajtók épülnek.

A projektum összértéke 5,46 millió euró, ebből 4,64 millió eurót az Európai Unió, a Szerbia és Magyarország határon átnyúló IPA projektumának köszönhetően fedez majd.

Határőrület: Az autópályáról a közúti határátkelő felé terelik a forgalmat

Kérünk téged, hallgass meg minket… és semmi esetre se próbálkozz a Horgos-Röszke autópálya és a Horgos-Röszke közúti átkelőnél Magyarországra utazni, ugyanis a tervezett program helyett garantált az idegeskedés, a mérgelődés, még az is lehet, hogy egy napszúrás vagy hőguta is jelentkezik a sofőrnél vagy valamelyik utasánál.

Bánát északkeleti részét a trianoni szerződés után elvágták a fejlődési lehetőségektől. A határátkelő nemcsak Rábénak és Kübekházának fontos, hanem egész Észak-Bánátnak is, hiszen Nagykikinda, Bégaszentgyörgy vagy Magyarcsernye számára ez lesz a legrövidebb út a magyar autópálya-hálózat felé, illetve azon keresztül az egész európai autópálya-hálózat felé, másrészt gazdasági és idegenforgalmi szempontból is új fejlesztési lehetőséget hoz a térségbe.

Szerbiában 1365 méter utat újítanak fel Rábétól az államhatárig, amit a Szerbia Útjai Közvállalat végez majd. A magyar félnek 2309 méter új külterületi utat kell kiépítenie és 844 méter, már meglévő, kübekházi belterületi szakaszt felújítania. Itt az építőmunkálatokat a Délút Építő és Bányászati Kft. végzi majd el.

A Kübekháza-Rábé olyan kis határátkelőhely lesz, mint a jelenlegi Ásotthalom-Királyhalom, Röszke-Horgos II. vagy a Bácsszentgyörgy- Rasztina határátkelő.

tuti

__________________________________________________________

A fotókat Kübekháza Hírszolgálatától kaptuk.

Mától vasárnapig éjfélig dolgozik a horgosi közúti határátkelő

A Nyugat-Európa felé tartó forgalom gyorsítása érdekében ideiglenesen csak a Magyarországra belépők használhatják a röszkei közúti határátkelőhelyet – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Hozzátették: az autópálya-átkelőn folyamatos lesz a kiléptetés is. A tájékoztatás szerint pénteken délelőtt 11-től egészen éjfélig csak a belépő forgalom számára áll nyitva a röszkei közúti határátkelőhelyet.