„Öntől semmi olyat nem várunk, ami a világban megdöbbentő lenne, csak azt szeretnénk, hogy amit megígért Zágrábban az előző megbeszélésünkön, és az azt megelőző négy egyeztetésen, azt teljesítse, ugyanis az ígéretekből semmi se valósult meg” – üzenték a horvát motorosok Oleg Butković közlekedési miniszternek, s azt is közölték, hogy a be nem tartott ígéretek miatt a hétvégén mintegy négyezet motoros több fizetőkaput és határátkelőt zár majd le, s blokád alá helyeznek majd néhány kikötőt is, ahol a kompok közlekednek. Az akciót a Karaván az életért – motorosok az utakon egyesület szervezi, akik a motorkerékpárosok biztonságáért folytattak megbeszéléseket a közlekedési miniszterrel, de mint a közleményükből kiderül, semmit nem sikerült elérniük, írja a Večernji list.

Augusztus 31-én és szeptember 1-jén mintegy négyezren csatlakoznak majd az akcióhoz, amely során lassítani fogjuk a forgalmat a lučkói fizetőkapunál, a határátkelők közül a rupai, a kašteli és plovanijai átkelőnél lehet majd a motorosokkal találkozni, akiknek egy része Korčulanál, Splitnél, Záránál (Zadar), Rabnál, Pagnál és a krki hídnál is jelen lesznek. Az egyesület közleményéből az is kiderül, hogy a forgalom lassítása teljes mértékben törvényes, s semmilyen formában nem vétenek majd a hatályos törvények ellen. A motorosok azt állítják, hogy a közlekedési miniszter szerint ők csak egy kisebb csoport, akik kárt okoznak Horvátországnak.

„Nem mi vagyunk azok, akik káoszt szeretnének az utakon. Ezt Ön okozza a be nem tartott ígéreteivel. Mintegy tízezer horvát tagunknak hétfőn a szlovén motorosok is a támogatásukról biztosítottak bennünket. Miért pont a szlovének? Mert nekik is ok nélkül és indokolatlanul tíz százalékkal megemelik az autópálya díját a nyár folyamán. Önök azt hiszik, hogy a turisták hülyék?” – áll a motorosok közleményében.

Korábban a szervezet több pontból álló követelést adott át a miniszternek: kérték a védőkorlátok felszerelését az utakon, és új közlekedésbiztonsági törvény meghozatalát is, valamint azt is, hogy a motorosoknak ötven százalékos kedvezményt biztosítsanak az autópályahasználat során, azzal érvelve, hogy a motorok fele akkorák, mint a személygépkocsik.

Horvátországban az autósokat tömörítő szervezet szeptember 9-re hirdetett sztrájkot, s a motorosok közölték, ha nem változik semmi, akkor ők is csatlakoznak a négykerekű járművek gazdáihoz.

Nyitókép forrása: Večernji list