A gyermekek szervezett szállításának módját szabályozó rendelet alkalmazása eredetileg szeptembertől lépett volna életbe, de a rendelkezés egyes szakaszainak bevezetését elhalasztották annak érdekében, hogy a szállítóvállalatoknak legyen idejük felkészülni a változtatásokra. Nemrég még azt közölte az illetékes minisztérium, hogy a határidő 2020. március elseje, azonban kedden kiderült, hogy a vállalatok január elsejéig kötelesek eleget tenni az új előírásoknak.

Mint ismeretes, az új rendelet előírja, hogy a kiskorúakat szállító autóbuszokban minden ülésnek kell, hogy legyen biztonsági öv, az üléseknek kárpitozottaknak kell lenniük, az autóbusz színe pedig kötelezően sárga. A busz nem indulhat el addig, amíg mindenki be nem kötötte magát, s az is belekerült az új szabályzatba, hogy a sofőröknek legalább három éves tapasztalattal kell rendelkezniük, így biztosan nem történik majd meg, hogy egy olyan személy vigyen kirándulni ötven gyereket, aki pár nappal ezelőtt szerezte meg a járművezetői engedélyét.

A minisztérium szerint a 2015 és 2020 közötti időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági stratégia egyik célkitűzése az, hogy egyetlen gyermek se veszítse életét a szerbiai utakon, s ezt szolgálja az új rendelet bevezetése is.

Pár hónapja az utasszállító vállalatok azzal az észrevétellel fordultak a minisztériumhoz, hogy túl rövid határidőt kaptak az új szabályzat gyakorlati alkalmazásának bevezetéséhez, főként a gyermekek szervezett szállítása kapcsán.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója a Tanjug hírügynökségnek elmondta: nem csak az iskoláskor előtti intézményekbe, általános és középiskolákba utazó diákok biztonságáról van szó, hanem a sportklubok, a művelődési egyesületek és más szervezetek fiatal tagjairól is. Az igazgató szerint a tűzvédelmi intézkedésekre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, vagyis a gyermekeket szállító autóbuszokban füstjelző és tűzoltó rendszernek kellene lennie. Ami a járművek korát illetően pedig elmondta, hogy nincs korhatár, így az autóbuszok lehetnek 35-40 évesek is, ezért az elkövetkező időszakban tovább kell szigorítani az előírásokon.