Újvidék városa szándéknyilatkozatot írt alá az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD) , amelyben a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) felújításáról van szó.

Az újvidéki városvezetés közölte: az EBRD kész arra, hogy biztosítsa „a város és/vagy az Energy Service Company (ESCO) pénzelését” a SPENS energetikai korszerűsítése céljából.

A városvezetés tudatta: az EBRD hajlandó pénzelni és konzultánsként irányítani a SPENS energetikai korszerűsítését célzó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, emellett pedig a sport- és üzletközpont vízgazdálkodása észszerűsítésére irányuló szándékot is méltányolja, valamint hajlandó elbírálni, hogy melyik lenne a komplexum megújításának leghatékonyabb pénzelési módja.

Ugyanakkor Újvidék városa folytatja a tárgyalásokat az EBRD-vel, hogy „biztosítsa a projekt pénzelését”.

Miloš Vučević polgármester azt közölte, hogy két éve folynak a tárgyalások a bankkal, most pedig megkezdődik az „egyeztetések tárgyának megvalósítása”. Ennek értelmében az EBRD szakértői fogják felmérni, hogy melyik anyagi konstrukció a legmegfelelőbb Úvidék számára, hogy anyagilag kifizetődőbb-e felújítani a külső burkolatot vagy inkább cserélni kellene, hogy mi a helyzet a tetőszerkezet rekonstrukciójával, illetve a belső terek megújításával.

„Az első, durva becslések szerint a teljes megújítás költsége elérheti a 4.5 milliárd dinárt is, mi pedig azt szeretnénk, ha a felújítást követően további 40 évre birtokba vehetnénk egy megújított sport- és üzletközpontot. Hiszem, hogy már tavaszra megkezdhetjük a munkálatokat” – mondta a polgármester.