A Berlini fal lebontásának harmincadik évfordulója kapcsán kiállítás nyílt Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban.

A kiállítás anyagát a berlini múzeum bocsátotta a Népkör rendelkezésére. A korabeli fotókat újságírók és egyszerű polgárok készítették.

– Fontos szimbolikája van annak, hogy a Népkörben, azaz egy magyar kulturális központban nyílt meg ez a kiállítás. Ugyanis 1989 nyarán elsőként Magyarország vágta el a szögesdrótot és nyitotta meg nyugati határait az NDK polgárai előtt, és ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy később lebontsák a berlini falat, amely huszonnyolc évig állt. Ha a kronológiát követjük, akkor a következő kiállítás a Német Népi Szövetségben lesz, november kilencedikén, azaz a fal lebontásának évfordulóján – magyarázta Weiss Rudolf történész, a Német Népi Szövetség elnöke.

Weiss rámutatott, hogy több mint négyszáz ember lelte halálát a falnál, a legfiatalabb áldozat egy 15 hónapos Holger nevű kisfiú, a legidősebb pedig a nyolcvanéves Olga néni volt.

– A fal lebontásakor hittünk a szabadságban és az egyesült Európában, amiben most is hiszünk, de még sok a teendő a szabadság és a szétválasztott népek összehozását illetően. Gondoljunk csak Dél- és Észak Koreára, amely a mai napig egy borzasztó fallal van szétválasztva. Bízunk benne, hogy nemsokára az is le fog dőlni – mondta Weiss Rudolf.

Fotók: Tóth Zsuzsanna