A 2012-ben még csak tábornak induló Woodstock az Ugaron rendezvény mára igazi fesztivállá nőtte ki magát, ami 2019-től a Helló Ugar! néven fut tovább. Egy magyar alternatív zene fesztivál, aminek zsinórban hetedik alkalommal az ópusztaszeri Akhal Teke ménes nyújtott helyet. A feszt házigazdája pedig nem más volt, mint Pásztor Anna, az Anna and the Barbies együttes alapítótagja és énekesnője.

 Aklimatizálódás

Dél körül sikerült megérkeznem, egyre már rajtam volt a karszalag, így a nap további részében bőven jutott időm sátorállításra és a terület felderítésére. A sör árán való megbotránkozáson hamar túlestem (legolcsóbb dobozos sör: Soproni 700 forintért), majd információmorzsát kaptam a palacsintaárus csajtól: ,,ilyenek a fesztiválárak”. A Jurta színpadnál feloldódtam a Nirvana Acustic zenéjében, jó indítás. A Helló Ugar színpadon a Bohemian Betyars adta elő őrült performanszát. Mire széthúztam a szemem előtt keletkezett szúnyogfüggönyt, azt láttam, hogy a ”bajszos” bebújt a dobemelvény alá.

Bohemian Betyars (fotó: Gréta Jecsni)

Quimby-n, az első sorban semmit nem hallottam Tibiből. A „cikk-cakk” stratégiát választottam, a hallótér különböző pontjairól hallgattam az együttest. Betévedtem a Kertmoziba, ahol egy furcsa animációs filmet vetítettek. Ruben Brandt, a gyűjtő. Megnézendő!

Quimby (fotó: a Helló Ugar Facebook oldaláról)

Földlakók figyelmébe

A Kaukázus napja. Olyan szinten, hogy az emlékezetem egyedüli és legfontosabb prioritást adott ennek az egy órának. Nem tudnék még egy olyan magyar, alternatív együttest megemlíteni, amelyik ennyire ráment volna a globkrit és környezettudatosság témára. Még az átvezető szövegekből is kihallik, hogy Janó milyen nagy jelentőséget tulajdonít ennek a dolognak. Koncert után sikerült váltanom vele pár szót a backstageben, ahol megvettem a könyvét (Földlakó 2.0) és megajándékozott egy sörrel is.

Pásztor Anna és Kardos Horváth János (fotó: a Helló Ugar Facebook oldaláról)

Egy rövid ideig még hallgattam a Kowalsky meg a Vegát, akik szemetgyönyörködtető színjáték show-val fűszerezték a zenei produkciójukat.

Távolról éreztem közelebbnek

Az itt látható lovas képet kérem alaposan megcsodálni, ugyanis a lófotózással töltött időt az Abigél koncert idejéből herdáltam el.

Lovak (fotó: Bárány Dóra)

A pódiumon egy egy szál fekete fecskegatyában levő énekes-gitáros és bandája adott elő fenomenális produkciót. A kis fecske csak szállt ide, szállt oda az aprócska emelvényen és kirobbanó szenvedéllyel énekelt. Állítólag megmérték (biztos a britek), hogy 21 grammal lesz könnyebb az ember teste, miután kiszáll belőle a lélek. Erről nevezte el magát a 21 gramm akusztik. Az énekesnő hangja mesevonatként zötyögtetett bennünket végig azokon a síneken, melyeket törékeny életünk szösszeneteiből illesztett össze.

21 gramm akusztik (fotó: a Helló Ugar Facebook oldaláról)

A Vad Fruttik hozta a szívszaggató formáját. Eltűnni volt kedvem. A Kertmoziba rejtőztem, ahol épp nem vetítettek. Filmszalagokat találtam félig széthuzigált csomókban. A jurta fala mellé kuporodva vizsgáltam a képkockákat. Pár perc múlva már egy Quarcz szuper nyolcas kamerával zoomolva kukkoltam a Vad Fruttikat. Megnéztem a Kút című filmet. A nyomor már-már abszurd, parodikus bemutatása volt ez.

Szokatlan szemszögből

Volt egy akció a feszten. Aki hajlandó volt nyolc óra hosszára leadni a mobilját, kapott érte egy sztyeppevonat jegyet. A két kocsit egy traktor húzta. Az úthoz egy rövid mese is társult az Akhal Teke fajtájú ménesről.

Sztyeppevonat (fotó: a Helló Ugar Facebook oldaláról)

A jurtában Szűcsinger fakasztotta mosolyra röpke szavalatokkal, megzenésített versekkel a forgácsban hesszelőket. Később, 30Y koncert közben egy lepedő volt alattam és egy Soproni meggyes mellettem. Roger 67 előttem – a kosaras mezben álló néni borotvált hóna alól néha pont szuperül láttam a Beck Zolit. Sötétedett. Hatalmas üdvrivalgás fogadta a feszt házigazdáját, Pásztor Annát, aki rendesen megmozgatta az ugar lakóit.

Pásztor Anna (fotó: a Helló Ugar Facebook oldaláról)

Olykor, ha látok egy együttesnevet, amelyiknek a zenéjét nem ismerem, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy „biztos rap”. Így jártam Soerii & Poolek-kel is. Hogy mit láttam a színpadon? Egy csirkét, egy elefántot, és egy leopárd mintás ruhában ugráló embert, aki a maximális eksztázisról énekelt.

Soerii & Poolek (fotó: a Helló Ugar Facebook oldaláról)

DJ Q-cee zárta a fesztet, a Kézműves Hipszter Diszkó stagen. Retro-techno-rap, és egy pillanat alatt hajnal lett.

Összeségében, a festői környezet lenyűgözött. Először voltam úgy koncerten, hogy a koncerttel egyidőben naplementét is láthattam. A több hektárnyi tájvédelmi területen csodás biodiverzitással találkoztam. Rendkívül előnyös jellemzője a fesztiválnak, hogy kíváló kempingterülettel rendelkezik, tölgyfák hada biztosít hűvös helyet a fesztiválozóknak. A két nagy színpadnak köszönhetően a koncertek között nem kellett várakozni, átfedések sem voltak. A fesztbérlet pedig úgy gondolom, olcsónak mondható annak tekintetében, hogy cserében milyen együtteseket hallgathat meg a fesztiválozó. Aki kedveli az efféle zenéket, annak mindenképp ajánlom, hogy ellátogasson ide.

Bárány Dóra