Szent István tiszteletére a Magyar Mozgalom immár hagyományosan augusztus huszadikán Horgoson koszorúzta meg államalapító királyunk szobrát. A Himnusz közös eléneklése után Józsa László, az MM elnökségi tagja mondott beszédet, aki felszólalásában az önálló magyar érdekképviselet szükségére utalt.

A koszorúzást követően adott sajtónyilatkozatában Józsa a következőket mondta:

– Akinek legalább harminc évre visszamenőleg terjedő politikai memóriája van, az tudja, hogy 1990-től bő két évtizeden keresztül önálló magyar politikai szervezetek, önállóan álltak ki választási megmérettetésekre, önállóan megfogalmazott elvek, stratégiák mentén képviselték a vajdasági magyarság érdekeit. Ebbe egyébként a háború időszaka is beletartozik – mondta Józsa és aláhúzta:

Egy nagyon nehezen értelmezhető, még nehezebben igazolható periódusban élünk, amikor a legerősebb vajdasági magyar párt beleolvadó politikai magatartást tanúsít, két irányba és mindenek előtt a belföldi politikai vezérpártba.

Az MM elnökségi tagja szerint ez a helyzet előbb-utóbb megbosszulja magát:

Józsa László: Az eddigi pártpolitizálás helyett belátható időn belül olyan érdemi együttműködést kell létesíteni, amelybe be kell vonni a nagyobb társadalmi szervezeteket, az egyházközösségeket és a kis közösségek vezetőit

– Rövid távon ugyan el lehet rejteni azt, hogy kevesen vagyunk, azt, hogy erőtlenek vagyunk, azonban hosszútávon ez nem hoz eredményeket. Hosszútávon csak az hozhat eredményt, ami 1990-től volt a vajdasági magyar politikum működési elve – szögezte le Józsa László.

A megemlékezés koszorúját a Magyar Mozgalom nevében Joó Horti Lívia, Garai Zsolt és Zsoldos Ferenc társelnökök helyezték el.

Józsa László felszólalását teljes egészében ITT olvashatják.