A Néppárt elnöksége kedden este egyhangú döntést hozott arról, hogy bojkottálja az esedékes parlamenti és helyhatósági választásokat, közölte a FoNet hírügynökség.

A Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karán tartott kerekasztal beszélgetések, különösen a legutóbbi, hétfői azt bizonyítják, hogy a hatalom részéről nincs meg még a minimális hajlandóság sem, hogy Szerbiában normalizálódjon a politikai élet, és hogy az 1 az 5 millióból szakértői csapatának követeléseit teljesítve biztosítsa a szabad és tisztességes választásokat, áll a párt közleményében.

A Szövetség Szerbiáért néhány tagja elhagyta a médiáról szóló kerekasztal megbeszélést

A Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülést alkotó bizonyos pártok képviselői elhagyták azt a kerekasztal megbeszélést, melyet a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karán tartottak, és amelynek témája a sajtó helyzete volt, számolt be róla az N1 Televízió. Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke azt mondta, azért távoztak, mert a hatalom képviselői megpróbálták elbagatellizálni a tárgyalást.

A FoNet úgy értesült, hogy a Néppárt már biztosan nem indul a tavaszra esedékes választásokon és várhatóan a Szövetség Szerbiáért többi tagjai is hasonló álláspontot fogalmaznak majd meg. A hírügynökség információi szerint a Dveri mozgalom már a következő héten ugyanilyen döntést hozhat.

A Demokrata Párt elvileg szintén a bojkott mellett száll síkra, a Szabadság és Igazságosság Pártja pedig szinte biztosan a választásokról való távolmaradás mellett fog dönteni, de mindkét párt a főbizottságának döntésére vár, mely szeptemberben esedékes.

Az Új Párt a választások kiírásáig nem foglal állást a kérdésben.

A Szabad Polgárok Mozgalma a FoNet értesülései szerint korábban azon az állásponton volt, hogy részt vesznek a választásokon, miután a közvélemény kutatások alapján a szervezet Sergej Trifunović új elnökkel az élén átlépheti a választási küszöböt.

Nyitókép: N1 Televízió