A Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülést alkotó bizonyos pártok képviselői elhagyták azt a kerekasztal megbeszélést, melyet a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karán tartottak, és amelynek témája a sajtó helyzete volt, számolt be róla az N1 Televízió.

Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke azt mondta, azért távoztak, mert a hatalom képviselői megpróbálták elbagatellizálni a tárgyalást. Aleksić azt mondta, pártja a továbbiakban nem vesz részt a választási feltételekről szóló egyeztetéseken, hanem döntést fog hozni a választások bojkottjáról.

A Szövetség Szerbiáért szeptember 15-ig adott határidőt, hogy a hatalom újraszervezze a médiahatóságot

A hatalomnak szeptember 15-ig van határideje, hogy a köztársasági képviselőházban új tagokat válasszon az Elektronikus Médiumokat Szabályzó Testületbe (REM), ellenkező esetben a Szövetség Szerbiáért bojkottálni fogja a választásokat, jelentette ki Nebojša Zelenović, aki a választási feltételekről harmadízben megszervezett kerekasztal beszélgetésen elnökölt, tudatja az N1 Televízió.

Boško Obradović, a Dveri vezetője a kerekasztalról való távozását követően azt mondta, hogy a mozgalom elnökségének jövő heti ülésén megvitatják a választások bojkottjának lehetőségét.

„Az ülésen Nebojša Zelenović és Zoran Lutovac azért maradtak bent, mert ők valamennyi előző kerekasztal megbeszélésen is részt vettek” – mutatott rá Obradović és hozzátette, hogy a Szövetség Szerbiáért elnöksége a kérdésben állást fog foglalni.

„A hatalomnak esélye volt, hogy teljesítse azt, amit Aleksandar Vučić megígért, azaz, hogy teljesítse az ellenzék követeléseit. Tegnap nyilvánosan jelentette ki, hogy számára mind a negyvenkettő követelés elfogadható” – mondta a Dveri vezetője és kiemelte, hogy minden követelés közül a legfontosabb a sajtó helyzete, mert amennyiben nincs szabad sajtó, úgy a választások sem szabadok, az ellenzék pedig azt követeli, hogy legalább hat hónappal a választásokat megelőzően már legyen szabad sajtó, illetve egy olyan átmeneti kormány, mely ezt szavatolni tudja.

Zoran Živković az Új Párt elnöke azt mondta, pártjának küldöttsége Goran Vesić, a Szerb Haladó Párt képviselőjének primitív magatartása miatt hagyta ott a tárgyalást és hozzátette, folytatják a harcot a szabad választások feltételeinek megteremtéséért.

Uroš Piper, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője szerint rossz a sajtó helyzete, az országos frekvenciával rendelkező televíziókban napi negyedórás műsorokat kellene beiktatni, melyekben a pártok annyi műsoridőt kapnának, amilyen arányban a parlamentben is jelen vannak.

Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője pozitívan értékelte, hogy folytatódott a hatalom és az ellenzék közötti párbeszéd, de szerinte azt az intézményekben kellene folytatni.