Meghalt pénteken reggel egy kétéves kislány a surdulicai egészségügyi központban. A gyermek az éjjel lett rosszul a Vlaszinai-tó melletti egyik nyaralóhelyen, de miután a szülők felhívták a Crna Traván lévő mentőállomást, közölték velük, hogy nem tud kimenni érte a mentő, inkább vigyék a gyermeket a surdulicai egészségügyi központba. Itt viszont már nem tudtak segíteni rajta – írja Blic.

Milena Stanković Mitrović a vlasotincei egészségház igazgatója (ide tartozik a Crna Traván lévő mentőállomás) azt mondta, hogy, a mentő azért nem tudott elmenni a kislányért, mert az éjszaka csak egy orvos teljesített szolgálatot és a szabályzat szerint ilyenkor nem hagyhatja el a munkahelyét.

„А probléma az, hogy a Vlaszinai-tó közigazgatásilag Surdulicához tartozik, de földrajzilag Crna Trava, Vlasotince és Leskovac is közelebb van. Ilyen kritikus helyzetekben az emberek többsége általában Leskovacra megy, Crna Trava egyébként is orvoshiánnyal küzd” – mondta az igazgató.

A surdulicai egészségügyi központban a Jugmedia portálnak megerősítették a kislány halálát, azzal, hogy az igazgató kivizsgáltatja az ügyet. A halál okát a boncolás után tudják majd megállapítani.

A Vlaszinai-tó környékén, amely Dél-Szerbia egyik leglátogatottabb turistalátványossága, mindössze egy 24 órás mentőszolgálattal rendelkező egészségügyi állomás található.