A szabadkai Zeneiskola augusztus 20-án és 21-én délelőtt 9 és 12, illetve 16 és 19 óra között szervezi meg az alsó fokú iskolába történő iratkozás második fordulóját. Dragana Nikolić igazgatónő elmondta, hogy sok az érdeklődő, ezért más iskoláktól eltérően ebben a tanintézményben évről évre növekszik a tanulók száma.

– A zongora a legkeresettebb hangszer. Itt már a júniusi iratkozási körben is túljelentkezés van. Hasonló a helyzet a gitárral is, de a magánének és a népi ének ugyancsak a legnépszerűbbek közé tartozik – magyarázta az igazgatónő, de hangsúlyozta, azoknak a hangszereknek is megvan a varázsuk, melyekre a második körben is jelentkezni lehet.

Dragana Nikolić: Fiatal, szakképzett és lelkes tanáraink nagyon sokat foglalkoznak a diákokkal

– Például harmonikával nagyon szép szólókarriert lehet elérni, de a zenekarokban is keresett hangszer. Iskolánkban a harmonikások komolyzenét tanulnak, ami jó alapot biztosít ahhoz, hogy a későbbiekben az illető a többi műfajban – pl. jazz, népzene – is jól feltalálja magát. A cselló, a trombita és a harsona zenekari hangszer, de aki nagyon ügyes, abból szólista is lehet – mutatott rá az igazgatónő.

Az alapfokú zeneiskolai oktatásban a magán- és a népi éneket, a nagybőgőt, valamint az ütős hangszereket négy éven keresztül oktatják, a többi hangszert pedig hat éven át, beleértve a fúvós hangszereket is, melyek az új oktatási terv értelmében idén szeptembertől válnak hatéves hangszerré.

– Iskolánkban a hangszertanítás individuális órák keretében történik, azaz az órán – melyből hetente kettő van – a tanárral egy diák van. A szolfézs pedig olyan tantárgy, mint az iskolában az anyanyelv oktatás. A szolfézsórákon válnak a tanulók zeneileg írástudóvá, azaz ott tanulják meg a kottaírást, a ritmust, a zene memorizálását és zenei tollbamondás, azaz diktálás is van. Fiatal, lelkes és szakképzett tanáraink vannak, akik nagyon sokat dolgoznak a gyerekekkel, de számunkra a szülőkkel való együttműködés is nagyon fontos, hiszen az ő támogatásuk nélkül mindez nem működhetne – emelte ki az igazgatónő.

A szabadkai Zeneiskolában magyarul is zajlik az oktatás, ezzel pedig a tanintézmény egyedülálló a szerbiai középfokú zeneiskolák között

Az alapfokú zeneiskola elvégzése után a tanulóknak lehetőségük nyílik, hogy középiskolai tanulmányaikat ebben az intézményben, illetve más zenei középiskolában folytassák. A szabadkai zeneiskola pedig azért egyedülálló az országban, mert az oktatás magyarul is zajlik.

Nyitókép: Facebook / Szabadkai Zeneiskola