A tudás hatalom. Jól tudják ezt a szülők, akik éppen azon fáradoznak, hogy valahogy túléljék a következő hónapot is úgy, hogy az iskolakezdésre úgy-ahogy felkészítsék a csemetéiket. Éppen most érkeznek az iskolai felszerelések a könyvkereskedésekbe, most kezdődnek meg az „akciók” a sportüzletekben a sportcipőosztályon, most érkeznek meg a tankönyvcsomagok az iskolákba, amelyeket, ha ügyesen megszervezték a vásárlást, már több havi részlettel kifizettek a szülők. Nincs az a pénz, amit augusztus hónapban ne lehetne elkölteni az iskolakezdésre, hiszen a gyermekeknek az a dolguk, hogy nőjenek – így valószínűleg kinőtték a tornafelszerelésüket, az iskolába járós ruháikat, cipőjüket, kabátjukat. Mindent. Mivel naponta tíz kilónyi súlyt kell cipelniük az iskolatáskájukban, ezért valószínűleg abból is elkelne egy új darab, de kellenek új füzetek, borítók, ceruzákból és más felszerelésből is elkel néhány új darab.

A tudás hatalom – mondogatják a szülők, és szorítanak egyet a nadrágszíjon –, tanuljon többet és jobban, mint mi, hogy ne kelljen ennyit gürcölnie, szenvednie, mint most nekünk.

A tudás hatalom – mondogatják összeszorított fogakkal –, majd csak kibírjuk valahogy, legfeljebb egy-két számlát nem fizetünk be ebben a hónapban.

A tudás hatalom – hallja a gyermek a szüleitől, és csak a lemondást látja a szemeikben, és az aggodalmat, hogy mindennel elkészüljenek időben, mindent beszerezzenek, minden kész legyen iskolakezdésre.

A tudás hatalom, és ezt legjobban azok tudják, akik a hatalmon vannak. Minden egyes hatalmi játék e körül forog. Az idők kezdete óta egészen a mai napig. Minden egyes hatalmi játék arról szól, hogy a hatalmasok hogyan tudják minél jobban átverni a tudatlanokat úgy, hogy mégis tőlük szerezzenek minél több szavazatot, és ezzel biztosítsák további hatalmukat abból a célból, hogy további éveken keresztül tudjanak pénzt harácsolni, gyűjteni, költeni, hatalmaskodni.

Vannak országok, ahol az iskolakezdés nem kerül pénzbe. Ahol nemcsak az általános iskolai, hanem a középiskolai tankönyveket is az állam finanszírozza – legutóbb a horvát állam döntött így. Van, ahol szintén kötelező középiskolába járni, de ott az állam biztosítja az ingyenes buszjegyet és -járatot is, amellyel a gyermek el tud jutni az iskolába.

A tudás hatalom – gondoljunk erre szavazáskor is, ne csak iskolakezdéskor.