Szerbiában az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézete nyomtathatná a diákok záróvizsgáinak tesztjeit, de nem a mostani felszereléssel, illetve emberállománnyal – mondta az Intézet igazgatója, Branislav Ranđelović – írja a 021.rs.

Az igazgató Zoran Pašalić jogvédő azon meglátására reagált, hogy a tesztek nyomtatásában a leggyengébb láncszem a privát tulajdonban lévő nyomdák angazsálása, és hogy jobb lenne, ha ezt a feladatot a minisztérium Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézete venné át. Az elmúlt években ugyanis többször kiszivárgott az érettségi teszt anyaga.

Ranđelović elmondta, hogy az Intézet elvégezhetné ezt a munkát, de ahhoz korszerűsíteniük kell a felszerelést, hozzávetőlegesen 400 négyzetméterrel bővíteni kell a munkaterületet, és a jelenlegi emberállomány sem elegendő ehhez a feladathoz – legalább 5 új munkatársra lenne szükségük.

– Az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium döntésétől függ minden, ugyanis még nem döntöttek arról, hogy a közeljövőben áttérnek-e az elektronikus tesztekre, vagy marad a hagyományos papír alapú. Ha minden marad a régiben, akkor kellene az Intézetnek átvennie a munkát – mondta Ranđelović, aki hozzátette, hogy a záróvizsgák tesztjeinek nyomtatása azért nem biztonságos külső cégek bevonásával, mert azok az oktatási rendszeren kívül vannak, így meglehetősen nehéz ellenőrizni őket, hiába kötnek titokszerződést a minisztériummal.