A szerzői oktatási anyagok és a katalogizálási folyamat felgyorsítása megoldás lehetne az általános iskolás magyar nyelvű tankönyvekkel kapcsolatos fennakadásra – nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnökével készült beszélgetésből kiderült, az idén is lesznek problémák a magyar nyelvű tankönyvekkel. A tantervváltozások miatt az első, a második, az ötödik és hatodik osztálynál jelennek meg ezek a gondok.

Hajnal Jenő elmondta, a fordítások azért nem tudtak időben elkészülni, mert az illetékes minisztérium késve hagyta jóvá a használható tankönyvek listáját és a tanterv is változott.

„Az lenne az ideális, hogy szerzői tankönyveket írjunk, mert annak az engedélyeztetése már tőlünk függne” – fogalmazott Hajnal Jenő, aki hozzátette, „azért nehézkes a tankönyvek fordításának folyamata, mert csak azután lehet elkezdeni, miután a szerb nyelvű kiadásokat az illetékes minisztérium jóváhagyta és katalogizálta. Ez idén is késett. Illetve a tanterv ugyancsak változott időközben, így az oktatási anyagot is módosítani kellett”.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint

„ha nyomdába kerülnek ezek a könyvek, akkor szerintem hamarosan megjelennek.

Itt tantervváltozások, egyebek vannak, ebből adódóan az első, a második, az ötödik és a hatodik osztálynál jelennek meg ezek a problémák.”

Az aracsi pusztatemplom felújításával kapcsolatban, az MNT elnöke közölte, hogy a szerbiai és a magyarországi műemlékvédelmi szakemberek együtt dolgoznak a Magyar Nemzeti Tanács illetékeseivel és Törökbecse önkormányzatával is, hogy közösen kidolgozzák a romtemplom megőrzésének tervét.

Erre a fázisra és a munkálatok elindítására jelenleg 250 millió forintot hagyott jóvá a magyar kormány – mondta Hajnal, és hozzátette: „bízom benne, hogy az év végéig elkészülnek ezek a tervek. A pénz lehívása is az alapján történhet meg, hogy most ebből a 250 millió forintból mit tudunk elvégezni. Az ásatások a tervek véglegesítésével indulhatnak. Utána kiszámoljuk, hogy a teljes felújítás mibe fog kerülni. Ehhez egy új pénzügyi terv kell. Tudni kell még azt, hogy nem csak a templom környékét, az ásatási részeket kell megnézni. Hanem egy látogató központot is ki kell alakítani.”

Az MNT elnöke a 15 főnél kisebb osztályok esetleges megnyitásáról is nyilatkozott a rádiónak. Az általános iskolák esetében 49 osztály esetében adtak be kérvényt a Magyar Nemzeti Tanácsnak. A középiskolák esetében tizenegy ilyen kérelem érkezett. (Pannon RTV)