A  Köztársasági Egeszségbiztositási Alap ( RFZO ) hétfőn döntött arról, hogy a a Torlak Intézettel köt szerződést, ebben az évben ( is ) ők szállítják a védőoltást. A kövekező influenzaszezonra 48.000-rel több vakcina érkezik, mint tavaly, viszont dupla annyit fizet érte az állam – írja a 021.rs, a Novostira hivatkozva.
A Torlak Intézet a közbeszerzésen a „Sanofi Pasteur” készítménnyel vett részt és október 15-ig kell hogy leszállítson 289.800 dózist a vakcinából.
A lakosság legveszélyeztetebb csoportjainak ( 65 éven felüliek, krónikus betegek ) szánt védőoltás ebben az évben 217.239.660 ( plusz ÁFA ) dinárba kerül. Ebben benne van 600 dózis vakcina a 6-tól 36 hónapos gyermekek számára is 1.194 dináros darabonkénti áron.Tavaly a 241.620 dózis védőoltásért 111.336.079 dinárt fizetett a Köztársasági Egeszségbiztositási alap.
A dolog érdekessége leginkább az, hogy tavaly is a Torlak Intézettől szerezte be az állam a vakcinákat – akkor egy dózis 419 dinár volt ( ÁFA nélkül ), most viszont ugyanez 679 dinár.
A cég a drágulásra azt a magyarázatot adta, hogy a mostani vakcina a továbbfejlesztett változata a tavalyinak. Ez az újfajta védőoltás 4 komponensű és többféle vírusfertőzéstől óvja meg a pácienseket, szemben a régebbivel, ami csak 3 komponensű volt.
„ A régebbi típusú vakcinának két „A” és egy „B” komponense volt, most meg raktak bele még egy „B” komponenst” – mondta dr. Radmilo Petrović epidemiológus, aki hozzátette, nincs nagy különbség a két védőoltás között, meglátása szerint az új maximum 2-3 százalékkal véd jobban a fertőzésektől, az árban viszont hatalmas eltérés van.
A közbeszerzésen még egy cég indult, ez a Farmalogist volt, melynek ajánlata 13 millió dinárral volt olcsóbb, de nem tudták garantálni, hogy október 15-ig leszálítják a vakcinákat.
Fotó: Pixabay