Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia is importtilalmat vezetett be a szerbiai sertéshúsra, mivel Szerbia négy esetet jelentett a párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezetnek, amelyekről az gyanítják, hogy kapcsolatban áll az afrikai sertéspestissel.

A tilalom a házisertés- és a vaddisznóhús, valamint az ezekből készült termékek bevitelére vonatkozik, amelyeket nem olyan módon dolgoztak fel, hogy az afrikai sertéspestis vírusa biztosan megsemmisüljön, írja a boszniai Nezavisne novine, amely cikke szerint a bosnyák állam által kiadott tájékoztatás addig marad érvényben, amíg a szerbiai illetékes szervek nem értesítenek arról, hogy megszűnt az afrikai sertéspestis jelenlétének gyanúja.

A négy eset közül hármat Belgrád közelében regisztráltak, egyet pedig a smederevói körzetben, közölte az Állategészségügyi Világszervezet a Szerbiai Mezőgazdasági Minisztériumra hivatkozva, amely beadványából az derül ki, hogy hét disznó elpusztult a betegség miatt.

Az afrikai sertéspestis ellen nincs védőoltás és gyógyszer se, de ne m veszélyes az emberre, amely nem is kaphatja el a betegséget.

A Szerbiai Mezőgazdasági Minisztérium illetékesei az Agrosmart portál érdeklődésére közölték, hogy az ő feladatuk a világszervezet értesítése volt a néhány tanyán történésekkel kapcsolatban. A világszervezet honlapján az áll, hogy afrikai sertéspestis gyanúja áll fenn, de egyelőre nem állapították meg hivatalosan.