Szerb állampolgárságot kapott Jinglak Sinavatra volt thaiföldi kormányfő, akit két évvel ezelőtt hűtlen kezelés és korrupció miatt távollétében öt év börtönbüntetésre ítéltek hazájában – írta a belgrádi sajtó. Az állampolgárság odaítéléséről június 27-én döntött a szerb kormány, az erről szóló határozatot Ana Brnabić szerb kormányfő írta alá, és egy nappal később a hivatalos közlönyben is megjelent, de a belgrádi sajtó csak most számolt be róla.

A Nedeljnik című magazin, amely elsőként tudósított a történtekről, arról írt, hogy a szerb kormány hivatalos magyarázata szerint Sinavatra az állampolgársági törvény tizenkilencedik cikkelye alapján kaphatott szerb állampolgárságot. Ez azt mondja ki, hogy állampolgárság adható annak a külföldi állampolgárnak, aki ezzel a Szerb Köztársaság érdekeit szolgálja. A szerb kormány csak 2018-ban ötvennégy állampolgárságot ítélt oda külföldieknek – tette hozzá az újság.

A magazin arra is rámutatott, hogy nem ismert, a thai politikus ellátogatott-e Szerbiába, hogy átvegye útlevelét és igazolványát, valamint azt sem lehet tudni, hogy melyik minisztérium javasolta az állampolgárság odaítélését, ugyanis a törvény szerint a kormány csak hivatalos javaslat alapján hozhat ilyen döntést. A hazájából még az ítélethirdetés előtt elmenekült egykori kormányfő hivatali ideje alatt sosem járt Szerbiában, és nem találkozott szerb tisztségviselőkkel. Montenegróba 2013-ban látogatott el. Utóbbi állam korábban bátyjának, Takszin Sinavatrának adott állampolgárságot, akit szintén korrupció miatt ítéltek el, és aki szintén elmenekült a büntetése elől – emlékeztetett az újság.

Jinglak Sinavatrát azzal vádolták hazájában, hogy átszámítva mintegy 6,8 milliárd eurós kárt okozott az államnak rizstermesztőket támogató programjával. Sinavatra mindvégig vitatta ezt. A volt miniszterelnök 2011-től 2014-ig volt Thaiföld első női miniszterelnöke. Súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelsőbb bíróság váltotta le hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.