A holland Dj-fenomén, Martin Garrix zárta a Sziget Fesztiválon a Dan Panaitescu Nagyszínpad pénteki programját, de elhozta slágereit Tove Lo is, az A38 sátorban pedig singer-songwriterekkel ugorhattak fejest a hétvégébe a látogatók. Az úgynevezett party zenében bővelkedő nap programját a Punnany Massif nyitotta meg, a pécsi formáció zenéje pedig – legalábbis annak, aki szereti ezt a műfajt – ideális arra hogy a hétköznapok gondjait elfeledve, a Szigetre megérkezve elmerüljön a napsütésben és a ráhangolódjon a hétvégére.

 

A holland Martin Garrix a Sziget Fesztivál nagyszínpadán (puzzle)

Puzzle-sorozatunkban játékos formában mutatjuk be az augusztus 7-én kezdődő Sziget Fesztivál idei programjában fellépő legnagyobb világsztárokat. Szériánk újabb szereplője a holland Martin Garrix… Ő augusztus 9-én este fél tízkor lép közönség elé a rendezvény Dan Panaitescuról elnevezett nagyszínpadán. A felvételből készült, közepes nehézségi fokozatú puzzle-játékunk kirakási szintideje három perc.

 

A Dan Panaitescu Nagyszínpadon a Punnany Massif tagjai 6Lack amerikai rappernek adták át a világot jelentő deszkákat.

Tove Lo, a svéd énekesnő Habits című számával tűnt fel, majd annak Hippie Sabotage remixével végképp felkerült a slágerlistákra. A popdíva egyébként tudja mi a dörgés, több dalt írt már Icona Popnak, a Girls Aloudnak és Cher Lloydnak is. Most saját slágereivel mozdította be a Szigetlakókat.

Az est főfellépője persze még így is Martin Garrix volt, aki 2015-ben elképesztő end show-t prezentált a Szigeten, ezért a fiatal holland dj-től most is hasonló őrületre számíthatott a fesztivál visszatérő közönsége.

 

 

Érdemes a Szigeten nyitott szemmel járni, miközben koncertről-koncertre bóklászunk a helyszínek között. A Sétáló Utcaszínházak furcsa szerzetei ugyanis bárhol felbukkanhatnak, hogy elkápráztassák vagy éppen spontán buliba vonják be a szitizeneket. A katalán Sound de Secá társulat Sabor című műsorával, tánccal, dobokkal és különféle ütőhangszerekkel megspékelt előadásán, steampunk jelmezeikkel minden porcikánkat mozgásra készteti, és amerre csak járnak, utcabáli hangulat kerekedik. Csakúgy, mint Mister Piano koncertjein, aki guruló zongoráján virtuóz módon játszik klasszikusokat és slágereket, de bármikor feltűnhetnek az óriás dodókon haladó kalandorok is.

A Sziget idén előrébb lépet a Love Revolution filozófiájával kapcsolatban, ez pedig megnyilvánul abban is, hogy egy olyan világhírű kutató tarthatott előadást a Nagyszínpadon csúcsidőben, mint Jane Goodall. A Sziget Fesztivál történetének egyik legfontosabb fellépőjeként konferálták fel Jane Goodall brit etológust. S valljuk be, ebben túl nagy tévedés eleve nem lehetett…

Hatalmas üdvrivalgással köszöntötték a fesztiválozók a nyolcvanöt éves, világhírű főemlőskutatót, Jane Goodall-t, aki tízperces beszédét saját élettörténetének felidézésével kezdte, s arról beszélt, hogyan határozta el tizenévesen, hogy Afrikába utazik és ott állatok viselkedését tanulmányozza. Ötletét akkor még nevetségesnek tartották a felnőttek, ugyanis szegények voltak, szerény körülmények között éltek, és Afrika elérhetetlennek tűnt számukra. Édesanyja állt egyedül mellé, azzal biztatta, hogy valóra válhat az álma, ha megragad minden lehetőséget, és keményen dolgozik érte.

 

 

Jane Goodall a valóságban sokkal többet is elért, mint amire még gyermekként vágyott. Majdnem hatvan éven át tanulmányozta a majmok életét és viselkedését. Neki köszönhetően tudjuk, hogy a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna. Afrikában, természetes környezetükben figyelte meg őket, míg el nem fogadták a jelenlétét, és feltárták előtte az emberéhez hasonló viselkedésüket.

Elmesélte, hogy amikor meghallotta, hogy a klímaváltozás radikálisan csökkenti a csimpánzok élőhelyét, akkor úgy döntött, hogy muszáj segítenie rajtuk, és mint kiemelte, csak úgy segíthet az állatokon, ha az embereken segít. Ezért is utazik egy évben háromszáz napot, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a változáshoz vezető út, most a fiatalok kezében van.

Goodall bízik a fiatalokban, és abban, hogy ők megértik a probléma súlyosságát, és képesek összefogást teremteni. Mert ahogy kiemelte, a Földet már csak úgy lehet megmenteni, ha az emberek összefognak érte.

Akit érdekel Goodall tevékenysége, felkeresheti a magyarországi Jane Goodall Intézet támaszpontját is a Szigeten, ahol a csimpánz-örökbefogadó programjukat népszerűsítik. Az adományokból egy Kongóban működő csimpánzmenhelyet támogatnak, ahol az árván maradt kölykök, vagy illegális kereskedelemből megmentett emberszabásúak rehabilitációja folyik.

 

Jane Goodall Intézet

A Rokonaink végveszélyben című programunk egy interaktív előadás játékokkal, videókkal, melynek során a gyerekek megismerik, hogyan befolyásoljuk távoli főemlős rokonaink életét.

Az alábbi játékunk kirakási szintideje három és fél perc.

Jó szórakozást kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak!