Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter kijelentette, Szerbiában öt új autópálya megépítését tervezik, a beruházás értéke pedig eléri a 14,5 milliárd eurót. Azt is mondta, hogy az elmúlt időszakban megvalósított infrastrukturális fejlesztések nagyban hozzájárultak a szerbiai GDP növekedéséhez – írja a 021.rs

Az munkálatok már folynak a Preljina-Požega szakaszon, amely Montenegró felé vezet. Rövidesen megkezdik a Sremska Rača-Kuzmin közötti rész kiépítését is. Ez a jövendőbeli Szarajevó-Belgrád autópálya része, és mindkettő a 11-es korridorhoz tartozik. Ősszel befejezik a 10-es korridor Bulgária felé vezető szakaszát is.

„A Pojate – Preljine szakasz építése is elkezdődik, amely a 10-es és a 11-es korridorokat köti össze, vagyis Közép-Szerbiában, mintegy 500.000 embert” – mondta a miniszter asszony. „A munkálatokat az idei, vagy a jövő évben kezdik” – tette hozzá.

„Ezen kívül ebben az évben el kell hogy kezdődjön a Ruma-Šabac-Loznica gyorsforgalmi út kiépítése, jövőre pedig a Niš-Merdare közötti autópálya Ništől Pločnikig vezető szakasza” – mondta el Mihajlović.

A miniszter asszony arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt két évben 150 kilométernyi autópályát adtak át a forgalomnak, és ebben a hónapban várható a 11-es korridor Obrenovac – Čačak részének megnyitása.

Ami a vasutat illeti, Mihajlović  elmondta, hogy Újvidéken átadták a Žeželj-hidat, mintegy 400 kilométernyi sínpárt újítottak fel, és megkezdődött a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítése.

Kiemelte, hogy nagyon fontos az infrastruktúra fejlesztése, hiszen ezzel lehet biztosítani Szerbia jobb összeköttetését a környező országokkal, illetve az EU-val, ezáltal Szerbiában minőségesebbek lehetnek az életfeltételek.