A felsőhegyi helyi közösség tanácsával kapcsolatban kialakult helyzetről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Zentán a Demokrata Párt, a Magyar Polgári Szövetség-Zenta a Zentaiaké, a Magyar Mozgalom-Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a felsőhegyi helyi közösség tanácsának feloszlatását követelő polgárok képviselői.

A sajtótájékoztató helyszínéül a városháza dísztermét határozták meg, de mivel az ottani illetékesek ezt nem engedélyezték, ezért a városháza előtt tartották meg a megmozdulást.

A felsőhegyi helyi közösség tanácsának feloszlatását követelő polgárok képviselői összefoglalták az ügy előzményeit, és kijelentették: a falu vezetősége teljesen magára hagyta a lakosokat, ezért szeretnének ennek véget vetni.

– A felsőhegyi Önkéntes Központtal és más civil szervezetekkel bebizonyítottuk, hogy anyagi eszközök nélkül is eltudunk érni bármit, összefogással, mert az emberek mellénk állnak. Egy olyan csapatra van szükség a helyi közösségbe, akik tenni akarnak a faluért – mondta Ősz Szabó Norbert, a felsőhegyi aláíró polgárok nevében eljáró személy.

Felsőhegy: Ez így nem maradhat tovább!

Elegük lett a felsőhegyieknek, akik a helyi közösség tanácsának azonnali feloszlatását, a tanács elnökének menesztését, valamint új választások kiírását követelik. 202 polgár aláírása szerepel azon a petíción, melyet május 30-án adtak át a zentai önkormányzat iktatójában.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a megmozdulás pártmentes.

– Attól, hogy mi, mint frakcióvezetők vagy pártok, kiállunk a felsőhegyi lakosok mellett, attól még ez a kijelentés igaz. A pártok nem vesznek részt a szervezésben, és az irányításban – fejtette ki Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke.

Bóbán József: A helyi közösségnek nincs hatásköre, ingatlana, de még leltára sem

Két hete írtunk arról, hogy több mint kétszáz felsőhegyi polgár írta alá azt a petíciót, melyben a helyi közösség tanácsának és elnökének a leváltását, valamint az új választások kiírását követelik. Az ügy kapcsán megszólaltak az érintett személyek.

Zsíros Jankelić Anikó, a Demokrata Párt zentai frakcióvezetője elmondta, hogy a törvény szerint a községi képviselő-testület vezetőségének kötelessége lenne felülvizsgálni ezt a helyzetet, és kiírni a helyi közösségi választásokat, ha az indokolt.

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom és a VMDK zentai frakcióvezetője pedig hozzáfűzte, hogy abban az esetben, ha a következő községi képviselő-testület ülés alkalmával nem tűzik napirendi pontra a felsőhegyi helyi közösségi választás ügyét, akkor az ellenzéki képviselők hívnak össze egy ülést a témával kapcsolatban.

B. L.