Mától, július 22-től nyolc napon át, vagyis július 29-ig a Horgos-Röszke közúti és a Királyhalom-Ásotthalom határátkelő is meghosszabbított nyitvatartással dolgozik, vagyis reggel héttől egészen este tíz óráig tart nyitva.

Az információt a magyar rendőrség honlapja is megerősítette, igaz, a police.hu honlapon egyelőre nem javították ki a határátkelőhelyek nyitvatartását, de a Horgos-Röszke közúti átkelő esetében most is közölnek információkat a várakozás idővel kapcsolatban, pedig már elmúlt 19 óra.

Szerb források szerint az illetékesek ez a nyolc nap alatt összegzik majd, hogy mekkora forgalma volt este hét és tíz között a határátkelőknek, s az alapján döntik el, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak a nyár hátralevő részében. A hírek szerint július 29-től a Bajmok-Bácsalmás határátkelő reggel héttfől éjfélig tart majd nyitva, de ezt egyelőre hivatalosan a magyar fél nem erősítette meg.

A többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik Csongrád megyében. Így a Röszke- és a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhely 24 órában, a Kiszombor- és Nagylak Közúti Határátkelőhely szintén egész nap, míg a Tiszasziget Közúti Határátkelőhely 7 és 19 óra között működik. Fontos hangsúlyozni, Tiszaszigeten és Ásotthalmon csak szerb és uniós utasok tudnak átlépni!

A hétvégén több mint 302 ezer utazó használta a Csongrád megyei határátkelőhelyeket, akik csaknem 95 ezer járművel lépték át az országhatárt. A várakozási idő Röszkén elérte a három órát, máshol jellemzően egy órás sor volt írja a magyar rendőrség honlapja.

A hétvégén a Röszke Autópálya-határátkelőt használók száma meghaladta a 125 ezret, míg a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyet 122 ezren vették igénybe. A legtöbben utóbbi átkelőt használták szombaton, akkor több mint 51 ezer utas választotta átlépésre.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szerb és a román társszervekkel együttműködve az átkelőhelyeket teljes kapacitáson működtette.

A megnövekedett forgalom oka, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkritikusabb időszak kilépő irányban július második fele, amikor hétvégente jelentős torlódás alakulhat ki az átkelőhelyeken. Azt követően mindkét irányban megnövekedett forgalom várható, majd augusztus utolsó két hetében már a belépő forgalom lesz erősebb.

A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket!