Miután elveszítette a játszmát az állampolgársággal kapcsolatos népszámlálási kérdésben, és miután floridai milliárdos haverja kiskorúak megrontása és szexkereskedelem miatt előzetesbe került – akivel annak idején 28 „naptárnyuszi” társaságában élvezkedett a Mar-a-Lago-i nyaralókastélyban – és 45 év börtön elé néz, és akinek korábbi „bizalmasan rugalmas” ügyészi kezelése miatt éppen a 13. kabinettag kényszerült lemondásra, Donald Trump „nagyot csicsergett” vasárnap – de már kedden belebukott.

A fehér felsőbbrendűség híveinek elnökideálja vadul nekirontott négy színesbőrű szövetségi képviselőnőnek, akik nem véletlenül a Demokrata Párt radikális szárnyát képezik (és emiatt Nancy Pelosi képviselőházi elnök igyekszik visszafogni őket az öngyilkos politizálástól), és mint ilyenek, kiváló célpontot kínálnak Trump számára saját idegengyűlölő bázisa felkorbácsolásához, illetve az ellentábor széthúzásának gerjesztéséhez.

Trump ezt írta (szokása szerint a helytelen nagy kezdőbetűkkel együtt):

„Milyen érdekes látni ezeket a „Haladó” Demokrata Képviselőnőket, akik eredetileg olyan országokból jöttek, amelyeknek a kormánya egy komplett és totális katasztrófa, a legrosszabb, legkorruptabb és legostobább az egész világon (ha egyáltalán van működő kormányuk, és most ők hangosan…

… meg gonoszul megmondanák az Egyesült Államok népének, a világ legnagobb és leghatalmasabb Nemzetének, hogyan működtesse saját kormányát. Miért nem mennek vissza és segítenek rendbe tenni a totálisan összeomlott és bűnözéssel fertőzött helyeket, ahonnan jöttek. Aztán jöjjenek vissza és mutassák meg nekünk…

…hogyan kell azt csinálni. Ezeknek a helyeknek nagy szükségük van rájuk, nem is indulhatnának elég gyorsan. Biztos vagyok benne, hogy Nancy Pelosi nagyon boldog lenne gyorsan kidolgozni az ingyenes elutaztatásukat!”

Trump, a Twitter-elnök persze sok gonoszságot összekárogott már (ne is nevezzük többé „csiripelésnek” az aljas gyűlöletkeltő kirohanásokat!) elnöksége alatt, de ez most nagyon kiverte a biztosítékot, mert a „Menjetek vissza!” típusú támadásnak hosszú és fájdalmas történelmi háttere van. (Vajdasági magyarokként gondoljunk csak vissza Vojislav Šešelj szendvicskínálatára!)

Ugyanis évszázadokon át ezzel a „naiv” felszólítással próbálták (próbálJák!) a fehér szuprematisták kiüldözni a bevándorlók országából a feketéket (akiket ők maguk hurcoltak ide rabszolgasorba), majd az ír és olasz katolikusokat, a kínai olcsó munkaerőt, a zsidókat, a muzulmánokat, a vietnami háború ellen tüntetőket – mindenkit, aki másként nézett ki vagy másként gondolkodott, mint az őslakosságot kiirtó fehér protestáns angolszász „mag”, amely ráadásul – már saját betelepülése első évtizedeiben – még saját „kutyája kölykeit” is kiüldözte a kezdetleges falvakból, ha azok nem tartották tiszteletben az éppen megválasztott falukormányzó intoleráns reguláit.

Márpedig Amerika a bevándorlók országa: Trump anyja is bevándorló volt, apját a nagyapja hozta ide, első és harmadik felesége is „idegen földön” született, vagyis saját gyermekeinek többsége is bevándorlók közvetlen leszármazottja tehát.

A Trump által letámadott színesbőrű képviselőnők: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Tlaib (Fotó: MSNBC)

A Trump által letámadott színesbőrű képviselőnők: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Tlaib (Fotó: MSNBC)

A négy letámadott színesbőrű képviselőnő „hovatartozása” – akik közül hárman az USA-ban születtek, és természetesen mind a négyen amerikai állampolgárok:

Alexandria Ocasio-Cortez 1989-ben született New Yorkban, Puerto Rico-i származású családban, amely spanyol-európai-fekete bennszülöttnek tartotta magát. Gimnazistaként második lett a világ legismertebb tudományos versenyén mikrobiológiából. Közgazdász.

Ilhan Omar 1982-ben született a szomáliai Mogadishuban. Apja az ottani tengerhajózási hivatal vezetője volt, de a háború kitörése miatt menekülniük kellett. Ilhan tízévesen került Amerikába. Politológus és népjóléti aktivista.

Ayanna Pressley 1974-ben született Cincinnatiben amerikai feketebőrű rabszolgák leszármazottjaként. Apja fiatalon börtönviselt volt kábítószerügyben, de később egyetemi oktató lett. Ayanna közösségi szervezőként tűnt ki, majd a bostoni városi tanács első feketebőrű nőtagja lett.

Rashida Tlaib 1976-ban született Detroitban palesztin munkásosztálybeli menekültcsalád gyermekeként. Jogász.

A részletek csak azért érdekesek, mert megmutatják, mennyi aljas gonoszság fröcsög Trump szavaiból. Amit azonban ezúttal nem úszhatott meg, még akkor sem, ha a Republikánus Párt neves képviselői közül kizárólag Mitt Romeny, Utah állam szenátora, valamint a massachusettsi kormányzó nevezte az elnök Twitter-károgását egyértelműen rasszistának. A többiek pedig vagy hallgattak, vagy kínosan kerteltek, mint például Mitch McConnell, a Szenátus munkaelnöke. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, a néhai John McCain legjobb barátja pedig még meg is védte az elnököt – mire McCain lánya nyilvánosan elítélte őt és azt mondta róla, hogy „valaha nagybátyjának tekintette, de ma már egyáltalán nem az az ember, akit megismert benne”.

Az amerikai Képviselőház 53 fős többséggel elítélte Trump rasszista kirohanását

A Képviselőház 53 fős többséggel elítélte Trump rasszista kirohanását

Az amerikai politikai spektrum túloldalán egységes volt a felháborodás. A Képviselőház kedd este emelkedett hangú határozatban mondta ki – az alapítókra, Franklin Delano Rooseveltre, John F. Kennedyre és Ronald Reaganra hivatkozva –, hogy

„… erőteljesen elítéli Donald Trump elnök rasszista kommentárait, amelyek legitimizálják és erősítik az új és a színesbőrű amerikaiaktól való rettegést és az ellenük szított gyűlöletet, amikor kijelenti, hogy amerikai bevándorló testvéreink, vagy azok, akik az elnök szemében bevándorlóknak tűnnek, „vissza kell, hogy menjenek” más országokba, vagy amikor „betolakodóknak” nevezi a bevándorlókat és a menedékkérőket, és amikor azt mondja, hogy a bevándorló kongresszusi tagok (vagy azok a kollégáink, akiket tévesen bevándorlónak feltételez) nem valók a Kongresszusba vagy az Amerikai Egyesült Államokba.”

A rezolúcióra minden demokrata párti és az egyetlen független képviselő mellett mindössze négy republikánus szavazott igennel. A szavazás lebonyolítása után a texasi Al Green képviselő benyújtott egy leváltási eljárást kezdeményező indítványt – amit azonban egyelőre a Demokrata Párt vezetősége sem támogat, mert attól tart, hogy csak olajat öntene a tűzre és a gyűlöletbajnok elnök malmára hajtaná a vizet.


Nyitóképünk a New Daily montázsa a letámadott képviselőnőkkel és Trump sötét árnyékával.