Ramush Haradinaj koszovói kormányfő szerint a nemzetközi közösség egy részének viszonyulása a Belgrád és Pristina közötti párbeszédhez növeli annak szükségességét, hogy Pristina is fegyvert vásároljon, adta hírül a Vajdasági RTV.

A pristinai Koha szerint ez azt jelenti, Haradinaj attól tart, hogy Koszovó ismét háborúba keveredik Szerbiával.

Haradinaj azt is hozzátette, hogy Szerbia már vásárolt fegyvereket Oroszországtól, és most Franciaországgal is megállapodott a rakétavédelmi rendszer beszerzéséről.

Kadri Veseli, a koszovói képviselőház elnöke kijelentette, hogy Pristina nem fog elfogadni semmilyen megállapodást, amely sérti Koszovó szuverenitását és területi integritását.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása érdekében azt javasolta, hogy ideiglenesen oldják fel a Koszovó által bevezetett vámokat.

Veseli kijelentette, hogy Szerbiával készek bárhol tárgyalni, ahová az Egyesült Államok és az Európai Unió hívja őket.

Megismételte, hogy a koszovói kérdés megoldását abban látja, hogy Szerbia elismeri a koszovói függetlenséget, a szuverén államot jelenlegi határai között. Ennek fejében Koszovó is elismerné a szerb államot.

Veseli úgy véli, hogy Szerbia tisztában van azzal, hogy elvesztette Koszovót, és a nemzetközi közösségnek kell segítenie abban, hogy elfogadja ezt a realitást.