Amikor Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a polgárok pénzéből vendégeli meg asztaltársaságát, akkor egy ebéd akár 300.000 dinárba is kerülhet, írja a Blic.

A lap szerint Bodgan Laban számára fontosabb volt, hogy öt hónap alatt hatmilliót költsön reprezentációra és vendéglátóipari szolgáltatásokra, mint hogy 900.000 dinárt adjon a tavankúti művelődési ház felújítására.

– Egy olyan művelődési házról van szó, melyet a horvát nemzeti kisebbség használ, és amelynek felújításáról és felszereléséről Aleksandar Vučić szerb és Kolinda Grabar Kitarović horvát elnök államközi egyezményben állapodott meg – ezt állítja legalábbis a helyi közigazgatásban dolgozók egy csoportja, aki felkereste a Blic szerkesztőségét, hogy rámutasson, Szabadka első emberének fontosabb, hogy elit éttermekben szórja a pénzt, mint az a kötelezettség, amit Vučić elnök rá bízott.

Az önkormányzati dolgozók szerint Laban meg volt győződve arról, hogy a horvátok művelődési tevékenységeihez szükséges pénzt az állam biztosítja, nem pedig az önkormányzat, ezért egyáltalán nem spórolt, amikor reprezentációs, vendéglátóipari, vagy szállodai költségekről volt szó.

Állítólag az egyik ebéd, amit társaságával fogyasztott el, 300.000 dinárba került. Hogy ebben lehet némi igazság, arról az árulkodik, hogy a közelmúltban Aleksandar Vučić a helyi szinten pozícióban lévő párttagjait bírálva azt mondta, hogy vannak olyan helyi vezetők, akik nem végzik el a rájuk bízott feladatot és a polgárok számára is elérhetetlenek:

– Hogyan képzelitek, hogy mindennel tudok foglalkozni, Babušnicától kezdve a nem tudom milyen nevű településekig, és hogy nekem kell intézkednem a művelődési ház miatt Tavankúton, ami egy olyan falu, amiről a polgárok kilencven százaléka még nem is hallott? – fogalmazott akkor Vučić.

A közigazgatásban dolgozók szerint egyébként a számlákon szereplő összeg is fel van fújva, a közbeszerzéseket pedig manipulálták. Hozzátették, hogy amíg Laban társaságát nagyvonalúan vendégelgette meg, addig a horvát nemzeti közösség tagjai hiába kopogtattak a városvezetésnél, hogy adjanak pénzt a művelődési ház felújítására.

– Miután a horvátok nem jártak sikerrel, az államfő kabinetjéhez fordultak panasszal, aki számon kérte Labant, és utasította, hogy azonnal írjon ki közbeszerzést, amit ő meg is tett és június folyamán 937.000 dinár értékben be is bútorozták a tavankúti művelődési házat. Három ebéd áráért járatta le az államot az az ember, aki azt mondja magáról, hogy érinthetetlen és azt csinál, amit akar. Szégyen, hogy a Labanhoz hasonló emberek, akik nem rendeltetésszerűen költik az állam pénzét, és sem az állam, sem a pártjuk nem bünteti meg őket ezért – nyilatkozták a Blicnek a szabadkai önkormányzat dolgozói.

A lap szerkesztősége megkereste Bogdan Laban polgármestert is, de az e-mailben feltett kérdésekre nem kapott választ.