Július huszadikán tartja az idei bemutatóját a Tanyaszínház Kavillón, de a premiert megelőzően két helyszínen, Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is előadják Lénárd Róbert új darabját, melynek címe Y-elágazás.

A tanyaszínház csapata már javában próbálja az új darabot, amelyet Puskás Zoltán állít színpadra. Magyar Attila – Öcsi, a Tanyaszínház vezetője és mindenese hangsúlyozta, hogy a címet nem szabad félreérteni, annak nincs semmilyen politikai vonatkozása.

– Az előadás az Y generációról, a fiatalokról szól. Épp azokról a gyerekekről, akik játsszák is az előadást. Tehát a huszonegyedik századi fiatalok világképét, életfilozófiáját állítjuk színpadra. A darabbal az idén huszonöt helyszínre tudunk eljutni. Mindenkit szeretettel várunk Kavillóba a bemutatóra, ahol az előadás után a temerini Baksis zenekar fog muzsikálni – nyilatkozta Magyar Attila.

Az előadásban a színiakadémia növendékei játszanak, hozzájuk csatlakozik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozó, illetve a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének két-két díjazottja. Magyar Attila lapunknak elmondta, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően a régi traktorszerelvényt hamarosan lecserélhetik egy újra, amellyel majd kényelmesebben tudják megtenni a turné nyolcszáz kilométeres távját.

– A tavalyihoz hasonlóan az idei előadásnak is a Bethlen Gábor Alap a fő támogatója. A turné egy részét pedig a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozza, ugyanis ez az MNT egyik kiemelt rendezvénye, illetve a helyi önkormányzatok is támogatnak bennünket, és persze a nézők is szoktak a kalapba dobni. A Tanyaszínház udvara, a művésztelep most már felépült, és ahogy korábban fogalmaztam, felkerült rá a csipke. Ha azonban valakinek van felesleges évelő virága, bokra, cserjéje vagy akár valamilyen régi cserépedénye, régisége, akkor ne dobja el, mi nagy szeretettel befogadjuk ebbe a nagy udvarba, amelyet épp most próbálunk feldíszíteni, hangulatossá tenni.

Puskás Zoltán még főiskolásként részt vett a Tanyaszínház munkájában, később Magyar Attila több alkalommal is felkérte, hogy rendezzen.

– Szándékosan kértem ezt a témát Lénárd Robitól, aki a szöveget írta. Az utánunk jövő nemzedéket, az Y generációt nagyon sokszor negatívan minősítjük, és próbálunk minden problémát rájuk hárítani. De az éremnek két oldala van. A darabban megpróbálunk erre a problematikára rámutatni, ugyanakkor arra is, hogy mi is hibásak vagyunk. Ez valójában egy vajdasági valóságshow, ahová ezek a fiatalok bekerülnek. A lehetőségeikhez vagy a nem létező lehetőségeikhez mérten – hiszen nincs munkájuk – úgy döntenek, hogy bejutnak a showba. Ott van a műsorvezető – a luciferi vonal –, aki őket beleviszi a játékokba, ő a csapatkapitány. A játéknak komoly tétje van, amikor emberek halnak meg. Megmondom őszintén, nem azt akarjuk bemutatni, hogy mennyire rossz itt nálunk, hanem azt, hogy van, aki úgy gondolkodik, hogy el kell mennie, és van az a fiatal, aki úgy gondolja, hogy itt kell maradnia. A darab mégis egy énekkel, tánccal fűszerezett komédia, melyben a helyzetkomikumokat kijátszva, a fiatalok ügyességének köszönhetően és az itteni figurákat bemutatva egy görbe tükröt mutat nekünk, embereknek, és nemcsak a vajdaságiaknak – összegezte a rendező. Azt is elmondta, hogy régi munkatársként tér vissza a Tanyaszínházba Gyenes Ildikó koreográfus, a zenét Klemm Dávid és Erős Ervin írja, és hozzátette, öröm számára, hogy Gombos Dani kapta a főszerepet.

Gombos Dániel, a színdarabban Bendegúzt, az előadás történetének műsorvezetőjét alakítja.

– Bendegúz tulajdonképpen egy játékmester. Ő viszi végig a fiatalokat a történeten, és irányítja az egészet. Hogy hogyan fog ez pontosan kinézni? Meg kell nézni az előadást! – fejtette ki a főszereplő.

Nyitóképünkön Magyar Attila – Öcsi, Puskás Zoltán és Gombos Dániel a készülő előadás próbaszünetében