Magyarországon most először Budapest helyett a Balatonnál, Zamárdiban versengenek a világ legjobb műrepülő pilótái. A hétvégi forduló azonban egyben az utolsó is, a Red Bull Air Race  nem tér már vissza Magyarországra.

A cseh Martin Šonka volt a leggyorsabb a szombati kvalifikációs versenyben, így jókora előnyre tett szert az összetettben is. Juan Velarde spanyol színekben a második helyre röppent be, a francia Mika Brageot szerezte meg a harmadik helyet a viharos Balaton felett.

A Challenger versenyben az olasz Dario Costa győzedelmeskedett szombaton Zamárdiban. Olaszországnak korábban még nem volt pilótája a Reb Bullban.

A rendkívül látványos Red Bull Air Race-en a pilótáknak víz felett kell végigrepülniük egy két kilométer hosszú, fél kilométer széles pályán, amelyet pilonok tarkítanak. Ezek között kell pontos szabályok szerint áthaladni, lehetőleg hiba nélkül. Márpedig büntetőpontot szorgalmasan osztogatnak a bírák, ha túl alacsonyan vagy túl magasan repül a pilóta, túl nagy sebességgel érkezik rá a pályára, kilép a pálya területéről vagy netán elkaszál egy-egy pilont. A 25 méter magas pilonok olyan különleges anyagból készülnek, hogy bár a zord időjárással is dacolnak, azonnal szakadnak, ahogy a gép szárnya hozzáér.

Az idei versenyben 14 pilóta indult a Master Classban, 12 a Challengerben.

A  Red Bull Air Race-nek két szintje van, a Master-ben indulhatnak az „igazi profik”, míg a Challenger az  utánpótlást  jelenti. Érdemes megjegyezni, hogy már a Challengerbe is olyanok kerülnek be, akik a szigorú szabályok teljesítése mellett már amúgy is bizonyították, hogy a repülés megszállottjai. Ilyen a Hong Kong színeiben versenyző Kenny Chiang, aki „rendes” életében a legfiatalabb Boeing 747 (vagyis Jumbo) pilóta. De említhetjük az olasz Dario Costát, aki 21 évesen nem tanulta, hanem már tanította az aerodinamikát.

Nem véletlen, hogy a világ legjobb pilótáinak nevezik a versenyzőket, többen érkeznek a polgári repülés különcei közül, de nem meglepő módon a Red Bullosok jó része hazája légierejében szolgált korábban.

A vasárnapi döntőben Martin Šonka legnagyobb ellenfele a japán Yoshihide Muroya lesz, de az ausztrál Matt Hall és a mai harmadik, Mika Brageot is komoly kihívónak számít. Jelenleg Yoshihide Muroya vezeti az összetett versenyt.

A Red Bull idén jelentette be, hogy az Air Race 2019 lesz az utolsó műrepülő világbajnokság, jövőre nem rendezik meg. Magyarországon eddig mindig Budapest adott otthont a versenynek, mígnem Tarlós István főpolgármester elüldözte azt a fővárosból. Ezért lett Zamárdi az első-utolsó magyar helyszín.


A fotóriport munkatársunk, Szappanos Veronika kamerájából született