Olyan meleg van Alaszkában, hogy a jávorszarvasok már a kertekbe is bemerészkednek hűsölni, és az ember közelségétől sem rettennek meg. Az alaszkai Anchorage-ban, az amerikai tagállam legnépesebb városában (az állam lakosságának nagyjából a fele, csaknem háromszázezer ember él itt) a múlt héten vették filmre, ahogy egy jávorszarvas egy kerti locsolóberendezésnél igyekezett lehűteni magát, miután – a videó készítője szerint – addigra már körbejárta a közeli kerteket, de nem talált magának megfelelő menedéket a hőség elől.

 

 

Habár a videó első látásra talán még aranyosnak is tűnhet, mégis inkább rémisztő, ugyanis – mint azt a helyi meteorológiai intézet mérései megerősítették – harminc éve nem volt ilyen meleg a térségben: már hosszabb ideje harminc fok körüli hőmérsékleteket mértek, pedig az évnek ebben a szakaszában sokkal inkább a tizenöt fok a jellemző.

A jávorszarvasról készült videót a múlt vasárnap töltötte fel annak késíztője a YouTube-ra, azóta több mint százhatvanezren látták. A kommentelők többségét elsősorban a jelent és az állat szépsége hatotta meg, sokkal kevesebben törődtek azzal a jelenséggel, amit ezt a kényszerhelyzetet kiváltotta, illetve előidézte.

Tegyük hozzá, több olyan kommentelő is akadt, aki arra biztatta a ház tulajdonosát, hogy fogjon gyorsan egy puskát és lője ki az állatot, „s máris megvan a remek vacsorája”.