A koszovói rendőrség a minap két szerb nemzetiségű férfit tartóztatott le kémkedés vádjával. A gnjilanei ügyész előtti meghallgatáson a letartóztatott D.D. és T.T. elmondta: Klokot községből próbáltak meg Vranjéba vinni bizonyos dokumentumokat a szerb belügyminisztérium utasítására – tudatta a pristinai médiumok nyomán az N1.

A gyanúsítottak közölték, hogy a dokumentumokat nem saját akaratukból próbálták kicsempészni. „Ezt nem én akartam, már korábban is elküldhettem volna a dokumentumokat Vranjéba. Több mint három hónap telt el azóta, hogy a birtokomban voltak a szóban forgó papírok és kötelességem volt a szerb rendőrség utasításának megfelelően továbbítani azokat. Az utasításokat telefonon kaptam az oktatási tagozattól. Arra utasítottak, hogy Božidar Dejanović dossziéit juttassam el Vranjéba” – mondták a gyanúsítottak, hozzátéve, hogy a szerb rendőrség még idén márciusban utasította őket erre, ők azonban csak idén július 10-én tettek (volna) eleget a parancsnak. „Féltünk, ezért halogattuk a lépést” – mondta a két férfi.

A szerb rendőrség felügyelősége ellátogatott az észak-mitrovicai Mladen Marković iskolába, ahol T.T. ügyvezető igazgatóként tevékenykedett. A felügyelőség ugyancsak az említett dossziékat kereste. Miután T.T. nem küldte el a dokumentációt, oktatási felügyelők érkeztek az iskolába. T.T. meggyőződése, hogy ez az oktatási tagozatra gyakorolt nyomás következtében történt, amelyet a szerb rendőrség gyakorolt a mitrovicai testületre.

A gnjilanei ügyészség megerősítette, hogy a gyanúsítottakat a kihallgatás után szabadon engedte. A két férfi birtokában volt a klokoti polgármester dossziéja, amelyben a férfi iskolai végzettségére és munkavégzésére vonatkozó okiratok találhatóak.

A két szerb férfit, két iskolaigazgatót a Bela Zmija határátkelőn tartóztatták le július 10-én.