Bogdan Laban, Szabadka polgármestere bejelentette a Szerb Haladó Párt-Vajdasági Magyar Szövetség koalíció győzelmét a helyi közösségi választásokon, 35 helyi közösségben a 37-ből ugyanis ez a lista kapta a legtöbb szavazatot. A Szerb Haladó Pártban vasárnap éjszaka tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a részvételi arány kevesebb mint 17 százalékos volt.

Az SZHP-VMSZ koalíció az 50i mandátumból 442-őt szerzett meg. A Vajdasági Horvátok Demokratikus Közössége 37, a Szerbiai Szocialista Párt 9, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Bácskai Bunyevácok Szövetsége 5-5, míg a Szerbia Ereje Mozgalom három mandátumot szerzett.

Most rajtunk áll, hogy felállítsuk a vezetőséget ezekben a helyi közösségekben és folytassuk a polgárok érdekében végzett munkát, mondta Laban, majd hozzátette, a polgárok felismerték, hogy az elmúlt három évben nem csak a nagyberuházásokkal foglalkoztunk, hanem helyi közösségi gondokkal is, infrastrukturális fejlesztések is történtek, és hogy egyenlő arányban fejlesztjük a városi és a peremvárosi, falusi helyi közösségeket, hiszen ez a cél, hogy a fiatalok itt maradjanak.

Laban azt is kiemelte, hogy az időjárási viszonyokra való tekintettel elégedettek lehetnek a választási részvétellel, ami mintegy tíz éve már 20 százalék körül alakul.

A városi választási bizottság adatai szerint a Subotica.com azt írja, hogy 11 óráig 5,24,14 óráig 8,59, 18 óráig pedig 13,65 százalékos volt a részvétel, ami 17.641 polgárt jelent, míg este nyolcig, a szavazóhelyek bezárásáig 17 százalékra emelkedett.

Kovács Károly, a városi választási bizottság elnöke az esti órákban a Pannon Televíziónak azt nyilatkozta, hogy hat óráig 22 százalékos volt a részvételi arány – ezt tíz helyi közösségből vett minta alapján számolták ki.

Horvát Tímea, Szabadka polgármesterhelyettese és a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke a Pannon Televíziónak az eredmények kapcsán a következőket mondta:

Bebizonyosodott, hogy jó döntést hozott a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán és ezt a szavazópolgárok is támogatták – nyilatkozta Horvát Tímea a Pannon Televízió híradójában. A VMSZ szabadkai szervezetének elnöke, Szabadka alpolgármestere kiemelte, hogy a mai választások eredményének tükrében folytatódhat a megkezdett munka, amely a választási programban tett ígéretek megvalósítására irányul.

A választások kiírását követően több ellenzéki párt – többek között a Demokrata Párt, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért és a Dveri is a választások bojkottjára szólította fel a polgárokat. Kiemelték, semmi értelmét nem látják a helyi közösségi választásoknak, egészen addig, amíg ezeknek a testületeknek semmilyen hatalom nincs a kezükben és „egy csomag toalettpapír megvásárlásának jóváhagyásáért engedélyt kell kérniük a várostól”.