Magyar kutatók több évnyi kutatómunka eredményeként kifejlesztettek egy olyan eljárást, amivel a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszát hasznosítani lehet, méghozzá házi tisztítószerek formájában – írta a magyarországi Qubit című internetes portál. A reNEW Technologies szakemberei ráadásul egy véletlen folytán találtak rá arra a megoldásra, amellyel ecetsavat lehet visszanyerni a biomasszából. Az így készült termékeket – „a világ első újrahasznosított tisztítószere” szlogennel – Cycle néven már az egyik nagy drogérialáncban is forgalmazzák, egyelőre vécétisztító gélt és fürdőszoba-tisztító szert lehet kapni, de hamarosan egy általános felülettisztítót is piacra dobnak.

A tisztítószerek fő hatóanyaga az ecetsav, amit általában mesterségesen állítanak elő (például metanol és szén-monoxid felhasználásával), de a magyar találmány biológiai erjesztésű ecetsavat használ, amit a víztisztítás során keletkező szennyvíziszapból nyernek ki. A biomasszaként szolgáló, a szennyvíz mellett hulladékszármazékokat is tartalmazó iszapot eddig végtermékként kezelték, de a most szabadalmaztatott technológiával annyi értékes ásványi anyag és szerves vegyület nyerhető vissza belőle, hogy abból nemcsak újrahasznosított termékeket lehet gyártani, de jelentősen csökkenthetők is a víztisztító telepek működési költségei – derül ki a Qubit cikkéből.

Ez a biomassza a lakossági, ipari és mezőgazdasági tevékenységek eredményeként keletkezik, biztonságos elszállítása azonban rendkívül költséges a víztisztító telepek számára. A lerakóba helyezéssel, elégetéssel vagy a mezőgazdasági újrahasznosításával mindeddig értékes ásványtartalmakat hagytak veszni a telepek, a tisztítószerek gyártásával viszont a biomassza negyven százalékát újra tudják hasznosítani anélkül, hogy közben újabb hulladékot állítanának elő.

Több millió baktériumot kell boldogan tartani nap mint nap – mondta Záray Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az innováció bemutatóján, és ez lényegében összefoglalja a szennyvízalapú tisztítószerek gyártásának folyamatát.

A cikket teljes terjedelmében itt érhetik el olvasóink:

Magyar kutatók feltalálták a szennyvízből készült tisztítószert, ami már a boltokban is kapható – Qubit

Magyar kutatók több évnyi kutatómunka eredményeként kifejlesztettek egy olyan eljárást, amivel a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszát hasznosítani lehet, méghozzá házi tisztítószerek formájában. A reNEW Technologies szakemberei ráadásul egy véletlen folytán találtak rá arra a megoldásra, amellyel ecetsavat lehet visszanyerni a biomasszából.