A másfél éve indult EURBAN-PREX nemzetközi projektnek köszönhetően most már Szegeden és hamarosan Újvidéken is városrészenként pontos adatokat kaphatunk arról, milyen extrém időjárási körülmények jellemezték az elmúlt néhány hónapot, illetve előre jelzi a rendszer, mire számíthatunk a jövőben. 

Az újvidékieket a Természettudományi Kar Matematikai Tanszéke, a szegedieket pedig az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke képviseli a projektben.

Szakemberek szerint a klímaváltozás miatt térségünkben a száraz napok száma – főleg a nyári időszakban — növekszik, ugyanakkor egyre kevesebb a csapadék, viszont egyre intenzívebb csapadékeseményben koncentrálódik. Ez főleg Közép-Európa városi térségeiben okozhat jelentős károkkal járó villámárvizeket. Ezért két csapadékmérő hálózatot hoztak létre, egyet a vajdasági, egyet pedig a dél-alföldi városban. Újvidékre szeptemberi átadással 18 mérőállomást terveznek, Szegeden pedig 9 már működik.

A mérőhálózat azért is hiánypótló, mert eddig csak a meteorológiai állomáson rögzítették az időjárási adatokat. Így például április 10-én 10 milliméternyi csapadékot regisztráltak Szegednél, miközben a belvárosban 55 milliméternyi csapadék árasztotta el az utcákat. Mivel egyre gyakoribb, hogy csak kis területeket érint az esőzés, a hálózat jóval pontosabb képet ad majd a csapadékhelyzetről, így pedig az előrejelzéseket is finomítani lehet. Az URBAN-PREX projekt Facebook-oldalán megtekinthető az a videó, amely a június 23-i felhőszakadás után készült Szentesen, ugyanitt megnézhetjük az április 10-i jégeső sokkoló felvételeit, valamint az Újvidéken készült anyagot is.

A projektben azt is modellezik, milyen beavatkozásokat igényel a hirtelen lezúduló csapadék, és milyen rendszereket kell tervezni a jövőben ahhoz, hogy ez ne bénítsa meg a várost. A munkában résztvevő szakemberek valós időjárási előrejelzési modell kidolgozását tűzték ki célul, ami lefedi a teljes magyar-szerb határ menti régiót.

Az aktuális mérési adatok és az előrejelzések hamarosan mindenki számára elérhetők lesznek a projekt weboldalán, valamint a közösségi médiában és Android-mobilapplikációban.

(tuti)

Nyitókép: Pixabay