Ma este tartják az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsi tévévitájának második részét a floridai Miamiban, az NBC televízió, az MSNBC hírcsatorna és a spanyol nyelven sugárzó helyi Telemundo szervezésében. A párt szabályai szerint csak azok a jelöltek vehetnek részt a vitában, akik teljesítettek bizonyos támogatottsági feltételeket. Mivel 20 ilyen jelölt van a 25 között, az első tévévitát két részben, tegnapra és mára szervezték. A 10-10 résztvevőt sorsolással osztották be, de a pódiumon az eddig mért támogatottság alapján helyezkednek el: a legnépszerűbbek középen fognak állni.

Emlékezetes, hogy a 2016-os elnökválasztásra való felkészülésben 17 republikánus aspiráns volt, akiket szintén két csoportra osztott a párt, de a kisebb, kevésbé esélyes csoport délutánra kitűzött vitáját az abban megjelenők lealacsonyítónak érezték és nézettsége is alacsony volt. A demokraták ezt a melléfogást igyekeznek elkerülni a véletlenszerű csoportosítással.

Az is 2016-ban történt, hogy a jobboldal dicsekedett saját jelöltjeinek sokaságával – mondván, hogy rengeteg kiváló politikusuk van (akiket végül egy dilettáns győzzött le) – míg a baloldalon akkor csak Hillary Clinton volt külügyminiszternek és Bernie Sanders független, de demokrataként induló (az USA-ban ez is lehetséges) szenátornak volt esélye.

Most fordult a kocka, és a demokrata táborban van soha nem látott számú jelölt, akiknek döntő többsége valóban sikeres fiatal politikus. Az is igaz viszont, hogy az eddigi közvélemény-kutatások alapján a két legidősebb, Joe Biden volt alelnök és Bernie Sanders vezeti egyelőre a mezőnyt.

USA-2020 cmű új rovatunkban folyamatosan beszámolunk majd a tévéviták, az előválasztások és a jövő évi választási idény legfontosabb híreiről. A következő napokban bemutatjuk majd mindkét párt jelöltjeit, valamint az esetleges független, ill. törpepárti jelölteket is.

Nyitóképünkön az első tévévita második (csütörtök esti) részében fellépők ábécé-sorrendben: Michael Bennet szenátor (Colorado), Joe Biden volt alelnök, Pete Buttigieg South Bend-i polgármester, Kirsten Gillibrand szenátor (New York), Kamala Harris szenátor (Kalifornia), John Hickenlooper kormányzó, Bernie Sanders szenátor (Vermont), Eric Swalwell kongresszusi képviselő (Kalifornia), Marianne Williamson szegényeket pártoló aktivista és sikeres közíró (Kalifornia), valamint Andrew Yang üzletember, az Obama-kormányzat „globális vállalkozói nagykövete”.