24.hu szerdán számolt be arról, hogy tavaly a Horvátországban keletkező szennyvíziszap felét Székesfehérvár szélén, egy régi agyagbányában rakták le. A 24.hu korábban arról is írt, hogy Egerszalók mellett pedig Olaszországból és Szlovéniából érkező szennyvíziszapnak tervezik az elhelyezését, írja a G7.hu.

Horvátország mellett Szerbiából is érkezik szennyvíziszap Magyarországra, ezt egy kedden megjelent cikk is megemlíti a szerb közszolgálati média honlapján. Šabac pedig tavaly ősz óta az összes iszapját Magyarországra szállítja. Ez a cég honlapja szerint évi 4 ezer tonnát jelent, amely a Székesfehérvárra szállított mennyiség tizede.

Szerbiában a nagyobb városokban nincsen szennyvíztisztító, a lemaradásukat jól mutatja, hogy Belgrád az egyetlen európai főváros, ahol nem tisztítják a szennyvizet. Emiatt az iszap elhelyezését szolgáló infrastruktúra sem épült ki, így a szennyvíztisztítóval rendelkező kisebb városok számára óriási problémát jelent, hogy hova szállítsák a szennyvíztisztítás melléktermékének számító iszapot.

Szerbiában jelenleg uniós támogatással több szennyvíztisztítót is építenek, az iszapkezelési stratégia idén készült el. A szennyvíziszapot több módon lehet hasznosítani, például komposztként vagy áramot is elő lehet állítani belőle.

A szabácsi (šabaci) szennyvíztisztítónak éveken keresztül gondot okozott, hogy mit kezdjem az iszapjával. A szerb közmédiának a telep vezetője azt nyilatkozta tavaly ősszel, hogy mivel az állam nem segített a probléma megoldásában, ezért nekik kellett lépniük. Ez pedig azt jelentette, hogy onnantól kezdve Magyarországra szállítják az összes iszapot. Az nem derült ki a cikkből, hogy pontosan hova, vagy hogy milyen magyar céggel működnek együtt.

A Száva partján fekvő ipari városban a folyóba ömlik bele a megtisztított szennyvíz. A cég szerint az általuk kezelt víz 40 százalékkal tisztább, mint a Száváé.