Augusztustól az „épületszigetelési díj” miatt a földgáz köbméterenként 0,15 dinárral, a villanyáram pedig kilowattonként 0,015 dinárral drágul, és várhatóan az üzemanyag is többe kerül majd, literenként 0,15 dinárral kell érte többet fizetni, idézi a Politika cikkét a 021.rs hírportál.

A lap cikke szerint a Srbijagas vállalat már értesítette a fogyasztókat, hogy a júliusi gázszámlán egy új tétel jelenik meg, ekkortól fizettetik meg ugyanis az energiahatékonysági illetéket, ami a földgáz minden egyes elfogyasztott köbmétere után 0,15 dinár többletköltséget jelent majd. Az illeték összegét évente egyszer korrigálják, az ebből származó pénz pedig közvetlenül a köztársasági költségvetésbe folyik majd, amit a lakóépületekben a nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre és új kazánok vásárlására költenek majd.

A közjavak használatáról szóló törvény értelmében ezt az illetéket azoknak is fizetniük kell, akik villanyáramot fogyasztanak, így a júliusi villanyszámla összege is magasabb lesz, kilowattonként 0,015 dinárral drágul az áram. Az energiahatékonysághoz a gépjárművezetőknek is hozzá kell járulniuk, így a benzin, gázolaj, illetve autógáz literje 0,15 dinárral drágul, de ugyanennyivel fog többe kerülni a fűtőolaj is.

A Politika cikke szerint mindez rendben is lenne, ha a törvényalkotók megmagyarázták volna, hogy mi köze van a benzinnek, a dízelolajnak, és főleg az alternatív üzemanyagnak számító autógáznak az energiahatékonysághoz.

„Nyilvánvalóan szükséges valahogyan megtölteni az államkasszát, és a legkönnyebb azokon a luxuscikkeknek titulált termékeken keresztül, mint az üzemanyagok” – írja a belgrádi lap.

Az „épületszigetelési díj” bevezetésével már összesen öt illetéket kell fizetnünk az üzemanyag árán keresztül.