Oroszország készen áll segíteni Szerbiát abban a mértékben amelyben Belgrád ezt kérvényezi – jelentette ki 7 éves megbízatásának végén Alekszandr Csepurin orosz nagykövet, adta hírül a Vajdasági RTV.

A diplomata kiemelte, hogy mindkét ország gazdasága jól teljesít és rámutatott, hogy Aleksandar Vučić elnök nagyban hozzájárult a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez. Belgrád tisztában van vele, hogy a Moszkvával való stratégiai együttműködés Szerbia érdekeit szolgálja – tette hozzá.

Csepurin hangsúlyozta, hogy Oroszország a Nyugattal soha nem fog alkudozásba bocsátkozni Koszovó kapcsán. Az ezzel kapcsolatos politikát Belgrád határozza meg, Moszkva pedig támogatni fogja ebben. Kiemelte, hogy a kérdést továbbra is az érvényes ENSZ-határozat alapján kell kezelni. A nagykövet arra is emlékeztetett, hogy a katonai együttműködés hozzájárult Szerbia védelmi képességeinek erősödéséhez. Arra is kitért, hogy számos közös infrastrukturális projektum valósul meg, de számos téren nincsenek kellőképpen kihasználva a gazdasági együttműködési lehetőségek.

Csepurin annak az elvárásának adott hangot, miszerint októberben Szocsiban aláírásra kerül a Szerbia és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás.

Nyitókép: Tanjug / Dimitrije Goll