A sorrendben huszonkilencedik Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetésen, amire szombaton Belgrádban került sor, azt követelték, hogy Mladen Šarčević tanügyminiszter vállalja a felelősséget saját dölyfössége és az oktatásban uralkodó állapotok miatt. A demonstráción elhangzott, hogy az országban ma olyanok hozzák meg a döntéseket, akik hamis diplomákkal és hamis doktorátusokkal rendelkeznek, tudósít az N1 Televízió.

A tüntetésen Vesna Vojvodić Mitrović, a Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének szóvivője azt mondta, hogy Šarčević megpróbálja eltussolni saját felelősségét, és másokat hibáztat a kisérettségi kapcsán kirobbant botrány miatt.

– A diákjaim el akarnak menni ebből az országból, mert nem látják jövőjüket egy olyan rendszerben, melyben a nepotizmus és a hamis diploma az úr” – mondta Vojvodić Mitrović.

Az alkotmányosság és törvényesség védelmére alakított egyesület elnöke, Savo Manojlović beharangozta, hogy aláírásgyűjtés indul, hogy a televíziós csatornák csökkentsék a valóságshow műsorok számát, azok helyett gyermekek és kiskorúak számára készüljenek műsorok.

A tiltakozó séta során a Kralj Milan utcában a tüntetők integettek Aleksandar Vučić államfőnek, közben azt skandálták, hogy „Távozz”, majd a Knez Miloš utcában azt kiabálták, hogy „Siniša, vegyél nekünk diplomát”. A séta az állami televízió (RTS) épületénél ért véget, melynek falaira megvert egyetemisták fényképeit és hamis diplomákat ragasztgattak, ugyanis a médium nem számolt be az ezzel kapcsolatos hírekről. A tüntetők bojkottra szólították fel az RTS dolgozóit.

Nyitókép: N1 / printscreen