Sok sofőr igencsak meglepődik, amikor közlik vele, hogy ha Bosznia-Hercegovinába vagy azon keresztül tervez utazni, akkor a zöldkártyát is ki kell váltania, ugyanis ebbe az országba csakis akkor tud belépni, ha rendelkezik ezzel a dokumentummal. Persze, ha valakinek nincs ilyen irata, annak se kell visszafordulnia, ugyanis ki lehet váltani a határon is, de akkor igencsak mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Nem sokkal jobb a helyzete azoknak sem, akik Szerbiában a biztosítótársaságoknál váltják ki a zöldkártyát, mivel az ára kétezer és háromezer dinár között mozog, ami valljuk be, egyáltalán nem egy legyintéssel elintézhető összeg, főleg, ha a szerbiai béreket vesszük figyelembe. Ha így teszünk, akkor sok sofőr esetében a dokumentum ára a fizetésének tíz százaléka…

Amikor Szerbia 2012-ben aláírta a multilaterális garanciaegyezményt (MA), része lett annak a zöldkártyarendszernek, amely korábban csak az európai gazdasági térséghez tartozó országokban volt érvényes. Vagyis miután 2012-től hatályba lépett az egyezmény a szerbiai rendszámú járművek esetében, amennyiben a garanciaegyezményt aláíró 32 állam valamelyikébe szeretnénk utazni, nincs szükség zöldkártyára.

Azon országok listája, ahová nem kell kiváltani a zöldkártyát: Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Feröer szigetek, Észtország, Finnország, Franciaország (és Monaco), Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Svájc, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Németország, Norvégia, Olaszország, Vatikán, San Marino, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Viszont nemcsak Bosznia-Hercegovinába, hanem Észak-Macedóniában (régi nevén Macedónia), Oroszországba, Fehéroroszországba, Ukrajnába, Moldovába (régi, oroszos nevén Moldáviába), Albániába, Törökországba, Izraelbe, Iránba, Marokkóba és Tunéziába is kell a kettő vagy háromezer dinárba kerülő zöldkártya.

Az említett országokba a dokumentumot azok a biztosítótársaságok adják ki, amelyeknél a járműtulajdonosok kiváltották a kötelező autóbiztosítást. A zöldkártya érvényessége megegyezik a kötelező autóbiztosítás időpontjával, vagyis ugyanaz, mint ami a biztosítási kötvényen szerepel. A dokumentum igényléséhez szükség van a kötelező biztosításról szóló igazolására és a forgalmi engedélyre.

A jó hír, hogy nemrég Bosznia-Hercegovina is teljesítette a feltételeket, vagyis nemsokára ez az ország is aláírhatja a multilaterális garanciaegyezményt. Ha ez megtörténik, akkor a szerbiai rendszámtáblás autók sofőrjeinek nem kell majd kiváltaniuk a zöldkártyát egy boszniai út előtt. Egyelőre nem tudni, hogy már 2020. január 1-től megtörténik-e a változás, vagy csak egy évvel később, vagyis a 2021-es év elején utazhatnak majd a szerbiai autósok úgy Bosznia-Hercegovinába, hogy nem kell külön kiváltaniuk a zöldkártyát.