A Szerbiai Belügyminisztérium munkatársai Belgrádban letartóztatták a 42 éves I. S.-t, akit azzal gyanúsítanak, hogy visszaélt hivatali helyzetével és bűncselekményt követett el.

A nyomozás során az derült ki, hogy az 1977-ben született férfi a nyomdában kihasználta a munkatársai figyelmetlenségét, s ellopott egy példányt a nyolcadikosok záróvizsgájára nyomtatott matematikai tesztek közül – áll a belügyminisztérium közleményében. A gyanú szerint miután eltulajdonította a tesztet, az illemhelyre ment, ahol a feladatlapokat lefényképezte a telefonjával, a tesztet pedig a WC-be dobta, vagyis megsemmisítette.

A gyanúsított minden bizonnyal azért követte el tettét, mert így akart segíteni a fián, aki most fejezte a nyolcadik osztályt, s a záróvizsgára készült. A belügyminisztérium munkatársai szerint I. S. a gyereke segítségével a már megoldott feladatokat eljuttatta a fia barátainak és azok szüleinek is, ők pedig a Viber alkalmazásnak köszönhetően továbbküldték más iskolákba járó diákoknak és szüleiknek, így aztán nagyon gyorsan elterjedtek a feladatok a megoldással együtt.

A gyanúsított ellen bűnvádi feljelentést tettek, s 48 órás vizsgálati fogságba helyezték, ami után a Belgrádi Felsőügyészség elé kerül majd az ügye.

A matematika kisérettségit kedd reggel halasztották el, mert hétfő éjszaka a közösségi oldalakon elkezdett terjedni a tesztek kézzel írott másolata. A minisztérium ezért döntött úgy, hogy a matematika érettségit csütörtökre halasztja, a szerdai kombinált tesztet pedig kicseréli a tartalék tesztekre, amelyekhez nem juthatott hozzá senki.