Tulajdonképpen esélye sincs Szerbiának, hogy 2025-ben az Európai Unió tagjává váljon. Ezzel a tempóval, a megoldatlan koszovói konfliktussal és az Európa Tanács legutóbbi negatív jelentésével az esélyek a minimálisra csökkentek, írja a Blic.

„Legyünk reálisak, Szerbia nem fog 2025-ben az EU-hoz csatlakozni”, ezzel a címmel írt kommentárt Strahinja Subotić, Az Európai Politika Központjának kutatója, aki a Blicnek azt mondta, ahhoz, hogy 2025-ben csatlakozzon, Szerbiának minden csatlakozási fejezetet le kellene zárnia 2023-ig.

Szerbiának 5 évre volt szüksége, hogy megnyisson 16 fejezetet, de ebből csak kettőt sikerült lezárnia. Mindenki, aki ezt a tényt megpróbálja ködösíteni, csak átveri a közvéleményt. A legutóbbi információk szerint Szerbia a következő konferencián csak egy, de az is lehet, hogy egy fejezetet sem nyit majd meg, a legnagyobb kerékkötője a tárgyalásoknak pedig Koszovó, amely helyzet megoldására még csak láthatáron sincs javaslat.

Subotić szerint Szerbia egyszerűen kiesett a játékból, négy év alatt képtelenség felgyorsítani a csatlakozási folyamatot. A legfontosabb területeken mint a jogállam, a sajtószabadság, minimális az előrelépés vagy pedig nincs is. A központ felmérései szerint a csatlakozási folyamat lelassult.

A véleménnyel mások is egyetértenek, és a szakemberek szerint a legvalószínűbb, hogy Szerbia 2028-ban csatlakozhat az Európai Unióhoz, vagyis legelőbb 9 év múlva.