Szerbia szombaton reggel fizetett ki 22 millió eurót azok után a hitelek után, melyeket még a titói érában vett fel az ország, a fennmaradó törlesztőrészleteket még 22 évig fizethetjük, adta hírül a Blic.

Annak a hitelnek egy részéről van szó, amelyet Milka Planinc és Veselin Đuranović kormányfők vettek fel az 1970-es és 1980-as évek folyamán a Párizsi Klubtól és a Világbanktól, s melynek utolsó részletét 2041-ben, illetve 2031-ben kell törleszteni.

„Rendkívül drága kölcsönök voltak azok, mintegy évi hét százalékos fix kamattal. Abból a 22 millió euróból, amelyet ma reggel fizettünk ki, a törzstőkére 17.8 millió jut, a kamatra pedig 4.29 millió euró. Ugyanezen hitelek törlesztése érdekében az idén további 34 milliót kell fizetnünk, ebből a kamatra mintegy hétmillió euró megy el” – közölte a lap forrása, hozzátéve, Szerbiának az idén azt a hitelt is törlesztenie kell, amelyet Kuvaittól vett fel 1984. és 1989. között: itt 20,2 millió euróról van szó.

A múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben Szerbia összesen 8.8 milliárd eurónyi hitelt vett fel: a Párizsi Klubtól 3.8 milliárd dollárt kapott, a Londoni Klubtól 2.2 milliárdot. A korábbi években átlagosan 250 millió eurót fizettünk vissza évente, míg az idén majdnem 230 milliót kell fizetnünk, így a fennmaradó adósságunk 1.7 milliárd lesz.

A legnagyobb összeggel a Párizsi Klubnak tartozunk: ez az összeg 1.09 milliárd eurót tesz ki. Ettől a szervezettől négy évtizede összesen négymilliárd eurót kaptunk. A második helyen a Világbank áll, amely ugyanabban az időszakban 1.8 milliárd eurós hitelt hagyott jóvá Szerbia számára. Kínának is még sokáig fogjuk törleszteni a 15.9 milliárd eurót, s hasonló a helyzet a kuvaiti 253,1 millióval is.

A jegybank a Blicnek megerősítette, hogy Szerbia rendszeresen törleszti a régi hiteleket.

Horvátország már tíz évvel ezelőtt törlesztette a múlt századból eredő adósságait, amelyek az utódállamra jutottak, míg a szlovének még lelkiismeretesebbek voltak: Ljubljana az utolsó részletet már 1995-ben kifizette.