Vincenzo Grasso ezredes, a KFOR szóvivője azt mondta, hogy a különleges koszovói rendőrség (ROSU) közelmúltban végrehajtott észak-koszovói akciója egy legitim rendőrségi művelet volt, mellyel az erőszakos cselekményekre reagáltak, közölte az N1 Televízió.

Grasso a Politika napilapnak azt mondta, hogy a ROSU május 28-i akciójának semmi köze nem volt, az emberek nemzeti hovatartozásához.

„Rálőttek a rendőrökre, miután elbarikádozták a Zubin Potokba vezető utat és egy rendőr megsérült. A rendőrség munkájának akadályozása és a rájuk való lövöldözés törvényellenes. A különleges rendőrségi beavatkozás reakció volt az ilyen erőszakos cselekményekre” – mutatott rá a KFOR szóvivője.

Dačić: Priština elfoglalná Trepčát és bombákat helyezne el Koszovó északi részén

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt nyilatkozta az Amerika Hangjának, hogy információi szerint Priština el akarja foglalni Trepčát és bombákat akar elhelyezni Koszovó északi részén. A külügyminiszter hozzátette, több ilyen akciót is terveznek, ezek közé tartoztak a letartóztatások is, amelyek során a koszovói rendőrség több mint hetven hadi gépjárművet mozgósított, a letartóztatottak ellen pedig erőszakosan lépett fel.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azon állítására reagálva, miszerint Priština elfoglalná Trepčát és bombákat helyezne el Koszovó északi részén, Grasso azt mondta, hogy nincsenek erre vonatkozó információi, ezért a megalapozatlan és spekulációkon alapuló kijelentéseket nem kívánja kommentálni.