Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt nyilatkozta az Amerika Hangjának, hogy információi szerint Priština el akarja foglalni Trepčát és bombákat akar elhelyezni Koszovó északi részén. A külügyminiszter hozzátette, több ilyen akciót is terveznek, ezek közé tartoztak a letartóztatások is, amelyek során a koszovói rendőrség több mint hetven hadi gépjárművet mozgósított, a letartóztatottak ellen pedig erőszakosan lépett fel.

Dačić állítása szerint a következő lépés Trepča elfoglalása.

„A célok között szerepelhet robbanóeszközök elhelyezése is az északi területeken. Vannak ilyen információink és mi ezeket az információkat megosztottuk a nyugati hatalmakkal is, mindent tudnak. Ez egy hatalmas kihívás, ezért a Kfort is figyelmeztettem, mert feladatuk, hogy megvédjék az Észak-Koszovóban élőket. Amennyiben ezt nem teszik, az az egész régió destabilizációjához vezet”, nyilatkozta Dačić az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően.

Hozzátette, mindannyian azt hangsúlyozták az ülésen, hogy a béke megőrzése a cél és a kompromisszum megtalálása, ehhez pedig a külön adók megszüntetésére van szükség.

A külügyminiszter kiemelte, amennyiben a Kfor nem végzi a munkáját és nem védi meg a szerb népet, akkor azt kénytelen lesz Szerbia megtenni, ami pedig csak a problémák súlyosbodásához vezet. Ezt Szerbia nem akarja. Szerbia békét és megoldást akar, tette hozzá.

Dačić a fotó kapcsán, amely megjelent róla, és amelyen egy 100 dollárosra azt írta Koszovó Szerbia része, azt mondta, biztos benne, hogy egyesek nem tiltakoznának ez ellen annyira, ha azt írta volna a bankóra, hogy Koszovó nem Szerbia része.

„Valaki azt mondta nekem, hogy az Amerikai Egyesült Államok vagyonában tettem kárt. Én legalább ezt egy olyan pénzzel tettem, ami nem egy amerikai tulajdona. Én, velük ellentétben, nem szegényített urán tartalmú bombákkal lőttem őket,” mondta Dačić.